Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Operațiunea „Laundromat” s-a desfășurat în paralel cu transferurile între băncile Moldovei și Transnistriei

11 feb. 2021,, 10:13   Politică
2381 0

Operațiunea Laundromat, spălarea a circa 22 de miliarde de dolari, cu implicarea sistemului financiar și judecătoresc moldovenesc, s-a desfășurat în paralel cu transferuri bănești în proporții deosebit de mari între băncile transnistrene și cele de pe teritoriul constituțional. Despre acest lucru a anunțat, miercuri, fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate în 2010–2015, Vadim Vrabie, în cadrul audierilor Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea acestei afaceri tenebre.

„Noi am sesizat instituțiile de profil despre această problemă încă 2010. Am urmărit acest fenomen timp de vreo doi-trei ani și am informat factorii de decizie. După eforturi foarte mari, am reușit să ne facem auziți atât de guvernare, cât și de partenerii interesați în soluționarea conflictului transnistrean. Toate operațiunile au fost sistate în primăvara lui 2013”, a spus fostul director adjunct al SIS în cadrul audierilor publice ale comisiei.

Trebuie menționat că Banca Națională a Moldovei (BNM) este singura instituție recunoscută la nivel internațional să elibereze licențe băncilor care desfășoară activități pe teritoriul Republicii Moldova, scrie anticoruptie.md.

„Așa-numitele bănci din regiunea transnistreană nu au solicitat și nu dispun de licența BNM”, se menționează într-un răspuns al acestei instituții pentru reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a publicat o serie de anchete prin care a dezvăluit cum a funcționat această schemă de spălare de bani în Moldova, câți judecători au fost implicați și cum au acționat.


În iulie 2019, în cadrul unui club de presă organizat de CIJM, reprezentanți ai mai multor structuri de stat responsabile de cercetarea cazului au menționat că nu s-a reușit să ducă la bun sfârșit investigațiile.

Precizăm că prin această afacere, cu ajutorul judecătorilor moldoveni, au fost spălați, printr-o bancă din Chișinău, Moldincombank, peste 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?