X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

ONG-urile cer partidelor să asigure șanse egale femeilor și bărbaților la alegeri

12 dec. 2018,, 14:40   Politică
2204 0

În contextul alegerilor parlamentare din 2019, noi, reprezentanții organizațiilor societății civile, solicită tuturor concurenților electorali să asigure șanse egale de participare și reprezentare a femeilor și bărbaților.

"Sîntem profund dezamăgiți că în pofida efortului depus pentru a promova egalitatea de gen în politică, femeile dețin mai puțin de o cincime din mandatele de deputați. Rezultatele alegerilor precedente arată explicit că evoluția ponderii femeilor în rîndul deputaților în Parlament a stagnat în ultimii zece ani”, susțin semnatarii apelului. Precizăm că, în rezultatul alegerilor din noiembrie 2014, în forul legislativ au fost alese 20 de femei, ceea ce reprezintă doar 19,8% din totalul numărului de deputați, stabilit conform legislației naționale (101 mandate), comparativ cu 20,9% în 2005. Această stagnare și subreprezentare a femeilor este direct influențată și de deciziile partidelor politice luate la etapa întocmirii listelor de candidați", se arată în declarația ONG-urilor.

Grupul a solicitat partidelor politice următoarele:

– Să respecte și să aplice cota de reprezentare a genurilor de minimum 40% la desemnarea candidaților și candidatelor pentru alegerile parlamentare atît pentru circumscripțiile naționale, cît și cele uninominale.

– Să desemneze femeile pe locuri eligibile la etapa întocmirii listelor de candidați și candidate.În toate scrutinele din ultimii 10 ani, femeile candidate au fost poziționate pe locuri mai puțin eligibile.


– Să respecte drepturile fiecărui/ei candidat/e înscris/ă în cursa electorală și să se abțină de la discursurile sexiste, instigatoare la ură și violență.

– Să asigure un proces electoral transparent și bazat pe meritocrație, ceea ce va contribui la implicarea mai multor femei în procesul electoral și la echilibrarea reprezentării genurilor în Parlamentul Republicii Moldova.

Amintim că, pe 24 februarie 2019, în R. Moldova vor avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului de vot mixt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?