X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Omul care a vrut să ”învingă regimul”

27 iun. 2019,, 18:38   Politică
13680 10

În Moldova, luna iunie a fost plină de evenimente importante în așa măsură, că e dificil să le urmărești, nu mai zic – să le conștientizezi. Însă uneori ele se îngemănează în mod uimitor.

Printre cei care produc știri în politica moldovenească există o persoană care a cam fost dată uitării în ultimul timp, dar care iarăși a atras atenția presei și a publicului larg. Inițial – cu revenirea zgomotoasă în patrie și declarațiile nu mai puțin zgomotoase, apoi - cu apariția unei scandaloase înregistrări audio, care dacă se va dovedi autentică pune această persoană într-o lumină total nouă. Este vorba despre liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

Eliberarea miraculoasă

Nici nu a reușit liderul PDM, Vlad Plahotniuc, să părăsească în grabă țara, că la 14 iunie, peste două zile, în duminica de 16 iunie, Renato Usatîi a revenit spectaculos în Moldova după o lipsă de doi ani. El și-a anunțat revenirea din timp, tradițional – printr-o adresare video, așa că la apariția sa în punctul vamal Sculeni era deja așteptat de numeroși adepți. Picanteria consta în faptul că în Moldova pe numele acestui politician au fost pornite, potrivit lui Usatîi însuși, peste 20 de cauze penale și, deci, el știa că iminent va fi reținut de oamenii legii. Dar principalul, cum înțelege acum toată lumea, știa că nu pentru mult timp. La frontieră Usatîi, ca într-un scenariu, a fost reținut, după care în scurt timp - eliberat: procurorii i-au anulat mandatul de arestare și l-au obligat să se prezinte la prima cerere a organelor de drept.

În tot acest răstimp, liderul PN comunica bucuros cu presa, care îi fixa fiecare pas. (”Renato Usatîi a ajuns la vamă”, ”Renato Usatîi este escortat la procuratură”, ”Renato Usatîi a fost eliberat”). În comentariile sale, mărinimos, el le-a permis noilor autorități să muncească și a promis să nu le critice, - dar numai ”dacă nu vor face vre-o boacănă”. A mai vorbit și despre planurile imediate ale partidului: ”Am tot fost folosiți. Acum de ”Partidul Nostru” se vor folosi toți cetățenii, cu excepția politicienilor. Începem propria agendă. În țară va începe să se dezvolte o forță politică care îi va pune pe toți pe jar”, a promis liderul PN.


”Astăzi procurorii și polițiștii sînt altfel - nimeni nu le mai ordonă și toate dosarele penale trebuie întemeiate”, a explicat el miraculoasa sa eliberare. Totuși, faptul că o persoană acuzată de crime destul de serioase a fost pusă în libertate așa de ușor, a trezit nedumerirea reprezentanților structurilor puterii, dar și a comunității experților și jurnaliștilor.

”Noi nu ne implicăm în justiție. Eu am ce spune despre acest cetățean, însă să se ocupe justiția de el. Dar faptul că a revenit în timp ce procuratura încă i se supune lui Plahotniuc, este ciudat. Aceeași procurori, care au semnat niște documente, acum și-au schimbat poziția”, astfel a comentat situația șeful statului Igor Dodon.

Și premierul Maia Sandu a găsit ciudată această situație și i-a întrebat pe procurori: ”Ați greșit atunci cînd porneați cauzele penale, sau acum, cînd le închideți?”

Analistul politic, Igor Boțan, vede o legătură între plecarea lui Plahotniuc și revenirea lui Usatîi. Decizia lui Plahotniuc de a părăsi țara el a numit-o ”foarte, foarte stranie”. Dar ea este și mai stranie, în opinia lui Boțan, pe fundalul revenirii lui Usatîi. ”Pe numele lui au fost pornite numeroase cauze penale, există un mandat de arestare a lui. A fost suficient ca în Moldova să se schimbe puterea și Usatîi a riscat să se întoarcă. Decizii foarte contrastante ale celor doi. Unul a scăpat de frică, celălalt – a fost cuprins de ea”, - a declarat Boțan într-un comentariu pentru mass-media.

Iar omul ”care a scăpat de frică” a rămas în atenția presei și în zilele următoare. A venit la ședința de judecată în dosarul lui Pavel Grigorciuc, chiar dacă acesta nu este adeptul ”Partidului Nostru”, și a decis să-l susțină, de parcă cunoștea din timp că acesta va fi eliberat din arest.

Stranie a fost și o altă circumstanță. Chiar dacă ”procurorii sînt alții”, Grigorciuc pentru o palmă dată deputatului-democrat Serghei Sîrb a stat luni în șir în izolator și a fost trecut în arest la domiciliu, coproprietarul rețelei de restaurante Andrei Tranga, care a fost arestat în urma unui denunț stupid și a stat în izolator două luni, tot a fost trecut în arest la domiciliu, activistului civic Andrei Petic i-a fost refuzată cererea de urgentare a examinării dosarului, numai Renato Usatîi a fost obligat doar să se prezinte la procuratură dacă va fi nevoie. Adică, procurorii ”deveniți alții” i-au permis lui Usatîi să facă orice fără restricții, inclusiv politică.

Agent de destabilizare”?

Vorbind despre planurile politicianului căzut în dizgrație, Igor Dodon a declarat că le va urmări atent. ”Nu exclud varianta destabilizării, nu exclud nimic. Timpul ne va arăta, să vedem ce va fi peste cîteva săptîmîni”, a spus șeful statului.

Alți comentatori au fost ceva mai categorici în aprecieri. Astfel, deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, crede că în acest fel Plahotniuc, care are numeroase materiale care îl compromit pe Usatîi, îl va folosi pe acesta pentru ”turnarea” materialelor compromițătoare. ”Sarcina lui principală este nimicirea președintelui, a PSRM, și readucerea PDM la putere. El îi va uni în jurul său pe toți lacheii PDM de pe flancul stîng”, crede Țîrdea.

Istoricul și politologul Boris Șapovalov a văzut în revenirea, reținerea și eliberarea imediată a lui Usatîi o înscenare teatralizată cu titlul ”întoarcerea revoluționarului”.

”Toată lumea știe că Renato Usatîi nu este un luptător, în clipele grele, el de mai multe ori și-a părăsit adepții și a fugit cu lașitate peste hotare, de unde emitea amenințări în adresa nu a coordonatorului–dictatorului Plahotniuc, ci a președintelui Igor Dodon. Și acum Usatîi a intrat așa de curajos în Moldova chiar dacă știa că este dat în căutare în două dosare penale? Chiar așa, fără garanții că nu va fi întemnițat, a intrat în Moldova? Un curaj nemaivăzut la liderul ”Partidului Nostru”, a scris Șapovalov pe pagina sa socială.

În opinia politologului, folosindu-se de apropiatele alegeri locale, Usatîi va încerca să distrugă fragila înțelegere dintre fosta opoziție de dreapta și de stînga (ACUM și PSRM), care în prezent au format coaliția parlamentară de guvernare. ”Obiectiv, aceste acțiuni ale lui Usatîi fac jocul PDM, impus să treacă în opoziție. Din diferite colțuri ale republicii au venit informații interesante despre aceea că organizațiile locale ale PDM au declarat că ”Partidul Nostru” trebuie susținut”, a anunțat Șapovalov.

La fel de dur a scris despre politicianul moldovean mass-media rusească, care a găsit că trebuie să se distanțeze de chipul de ”politician pro-rus” al acestuia. ”Vi s-a descleiat mustața pro-rusă!”, a fost parafrazată ironic cunoscuta frază dintr-o celebră peliculă de cinema. Site-ul polit.ru l-a numit ”agent de destabilizare”. ”Revenirea lui Renato Usatîi în Moldova acum poate fi considerată un factor de destabilizare. Guvernul de coaliție în frunte cu Maia Sandu și fără asta balansează la limita prăbușirii într-o nouă criză politică, și iată că apare un oligarh fugar cu imaginea de politician pro-rus, și în privința căruia trebuie de făcut ceva”, presupune autorul materialului.

Nu se știe exact dacă Usatîi își coordonează acțiunile cu Plahotniuc, susține publicația, însă este deja clar că Usatîi nu este un politician pro-rus. Această opinie este argumentată în felul următor: ”Poziția rusească a fost expusă clar de vicepremierul rus Dmitrii Kozac, care a vizitat recent Moldova, apoi și de președintele Vladimir Putin: Moscovei îi convine o situație politică stabilă în Moldova, iar criza politică de durată nu convine nimănui”. Autorii consideră că Renato Usatîi este interesat să destabilizeze, deoarece anume în aceste condiții își poate întoarce influența politică și statutul pierdut.

”Gata să particip la demontarea regimului!”

Pentru a scăpa de aceste suspiciuni și a-și explica poziția, Renato Usatîi a convocat o conferință de presă. Chiar în timp ce parlamentul crea comisia de investigare a tentativei de puci. Observatorii menționează că liderul PN nu mai arăta la fel de sigur ca acum două zile, și își tot ferea privirile. Și ritorica era alta. Nu s-a mai vorbit despre ”îngroparea lui Dodon” (cum promitea în cadrul recentelor videoconferințe) și ”punerea tuturor pe jar” (cum a promis în ziua revenirii sale ).

Din contra, într-o formă delicată a regretat neîncrederea față de el. ”Îmi este foarte neplăcut faptul că împotriva mea se pronunță reprezentanții PSRM și președintele, m-a afectat poziția M. Sandu. Interpolul a recunoscut că era vorba despre un dosar politic. Oare Maia Sandu pune la îndoială deciziile Interpolului?”, întreba liderul PN.

Usatîi a relatat și despre aceea cum s-a încercat transformarea lui ”într-un instrument” împotriva președintelui Dodon. Și anume – a dezvăluit în amănunte combinația construită, chipurile, de Plahotniuc: el vine, este arestat, iar lui Dodon i se spune – ” Igor, ori mergi cu noi în coaliție, ori mergem în alegeri anticipate, și atunci Usatîi îți va lua voturile”. Dar Usatîi, cică, a refuzat, deoarece nu a dorit să fie un instrument în lupta împotriva președintelui.

Această mărturisire, crede el, trebuie să convingă societatea și politicienii de faptul că el nu este ”proiectul lui Plahotniuc”, iar supozițiile privind colaborarea cu liderul PDM le-a numit aiureli.

Pentru a-și demonstra intențiile deschise, propunea insistent noului guvern ajutor și colaborare. ”M-am întors acasă pentru a aștepta și a finaliza tot ce am început în 2014. Noi nu avem o fracțiune parlamentară, dar ca cetățeni ai țării și ca partid de opoziție sîntem gata să acordăm sprijin oricărui departament în vederea demontării sistemului și acelor sisteme criminale care au existat”, a spus Usatîi și a promis că în viitorul apropiat va transmite autorităților niște inițiative legislative.

A propus ca imediat după conferința de presă să-i contacteze pe Sandu, Dodon și Năstase pentru a discuta despre cum poate el să le fie de folos. Însă zilele treceau, dar autoritățile nu reacționau la această propunere și se isprăveau de sine stătător cu schemele criminale.

Căluțul obscural politicii moldovenești

Steaua cu numele Renato Usatîi s-a aprins pe cerul politicii moldovenești în anil 2014. Usatîi, care nu semăna cu alții și se deosebea de majoritatea politicienilor moldoveni printr-un comportament non-standard, și-a cucerit rapid popularitatea. Chiar dacă îi lipsea doctrina ideologică clară, el a știut să cucerească simpatiile alegătorilor prin faptul că promitea ”să lupte cu regimul” și ”să-l măture pe Plahotniuc”. În realitate însă, toți acești ani a lucrat împotriva lui Dodon și PSRM.

Să-l măture pe Plahotniuc el așa și nu a reușit, și mereu se pomenea în rol de victimă. Puterea precedentă de mai multe ori ”l-a aruncat” pe Usatîi din politică: în 2014 CEC a refuzat să înregistreze formațiunile politice conduse de el, după care cu două zile înainte de alegeri a eliminat ”Partidul Nostru” din cursa electorală, în 2016, CC a majorat limita de vîrstă al pretendenților la funcția de șef al statului și astfel nu i-a permis să participe la alegerile prezidențiale.

Unicul lucru care i-a reușit în cariera sa politică a fost faptul că pentru scurt timp a devenit primarul capitalei de nord a Moldovei, însă cu excepția scandalurilor gen ”colapsul deșeurilor” și greva foamei a consilierilor municipali, declarată de ei în susținerea primarului, nu s-a făcut remarcat cu nimic în această funcție. În schimb, mereu se afla în epicentrul unor istorii criminale. În toamna anului 2016, primarul de Bălți a fost învinuit de escrocherie, ca urmare i-a fost intentat încă un dosar penal — pe suspiciunea tentativei de omor a ”bancherului negru” Gherman Gorbunțov.

Să urmărești mișcările rapide ale liderului ”Partidului Nostru” și ex-primarului de Bălți întotdeauna a fost un lucru complicat. El ba pleca din țară în Rusia, ba revenea, ba iar pleca, conducea orașul și partidul prin intermediul videoconferințelor, în care își prezenta camarazii în ipostaze extravagante – în saună, în bazin ori pe patul de spital. Și povestea despre aceea cum asupra lui în permanență se pregătesc tentative de omor sau de răpire, însă toate aceste pericole el le evită cu succes.

Mai multe lucruri trezeau uimire: Usatîi era unicul politician care a fost arestat cu tam-tam și imediat eliberat la fel de zgomotos, după care i s-a permis să părăsească țara. Uimitor era și extraordinarul lui grad de informare.

Potrivit propriilor sale declarații, el mereu a fost unul dintre cei mai informați oameni. Într-adevăr: el tot apărea cu niște declarații și dezvăluiri zgomotoase, fiind martorul nemijlocit al tranzacțiilor în care politicienii transmiteau unul altuia valize cu bani, știa exact cine ce imobile luxoase are peste hotare și pe numele cui au fost ele înregistrate. În octombrie 2015, Usatîi a fost învinuit de încălcarea secretului corespondenței – el a făcut publice convorbirile telefonice ale fostului premier Vlad Filat cu afaceristul Ilan Șor. Usatîi spunea atunci că dispune de înregistrări ale convorbirilor telefonice ale altor politicieni, inclusiv V.Plahotniuc, V.Streleț și M.Ghimpu.

”Cum au ajuns la Usatîi înregistrările convorbirilor telefonice ale ex-premierului Vlad Filat cu afaceristul, primarul de Orhei, Ilan Șor? Și de ce Usatîi a fost primul care a anunțat despre video-ul obscen cu Vlad Filat? Și ce era cu mașina de asanare, care a turnat peste oficiul PLDM tone de fecale? Aceste întrebări și le-au pus mulți juriști și observatori politici. Unii admiteau că primarul de Bălți este una cu liderul neoficial al democraților V.Plahotniuc care, potrivit multor demnitari, controlează întreaga țară”, spunea postul de radio Europa Liberă.

”Eu am propriile surse și în anturajul lui Dodon, și în cel al lui Plahotniuc”, nu ascunde însuși Usatîi. Cum se vede, aceste surse fac parte din cel mai apropiat cerc al ambilor politicieni, deoarece dispun de informații secrete și-s așa de bine ascunse, că ani de zile nimeni nu le poate descoperi.

”Operațiunea specială s-a încheiat?

Anii pe care Usatîi i-a petrecut departe de patrie au avut un impact deplorabil asupra ratingului ”Partidului Nostru”. Acesta a început să se confrunte cu greutăți. Unii activiști erau arestați din diferite motive, alții părăseau partidul de bună voie. La alegerile parlamentare din acest an partidul a acumulat doar 2,9% și nu a trecut pragul electoral. Ulterior, Dumitru Ciubașenco a părăsit postul de vicepreședinte al PN, deși, ca regulă, demisionează liderii partidelor perdante, nu adjuncții lor. Iar Usatîi continua să-și încurajeze susținătorii cu apropiata revenire – inițial din Rusia, iar după ce acolo a început să aibă probleme cu legea, - din Germania și România. Jurnaliștii moldoveni au calculat că de la plecarea sa, adică în trei ani, Usatîi promitea cu regularitate, cam la fiecare trei luni, că în scurt timp va reveni în Moldova și va ”mătura regimul Plahotniuc”.

Și iată că regimul este ”măturat”, însă fără participarea sa, și cum se vede – total neașteptat pentru liderul ”Partidului Nostru”. Surprins, Usatîi a fost șocat mai multe zile, după care a revenit și din nou a început să promită. De această dată, că în timpul apropiat va ieși cu niște inițiative pe care le-a numit ”legislative”. Poate că ar fi ieșit, dar nu a mai avut timp.

Luni, 24 iunie, în ziua în care Vlad Plahotniuc a anunțat că demisionează din postul de lider al PDM, în mass-media a apărut o înregistrare audio care se referea direct la Renato Usatîi. Persoane cu vocile asemănătoare cu cea a liderului ”Partidului Nostru” și a consilierului PDM, Radu Adrian, discută lejer și fără jenă o posibilă ofertă, pe care Usatîi ar fi putut să o facă liderului PD Plahotniuc pentru posibilitatea de a reveni în țară. Ipotetic, convorbirea a avut loc în ajunul parlamentarelor din 24 februarie 2019. Radu Adrian, unul dintre oamenii de încredere ai lui Plahotniuc, îi dă lui Usatîi indicații ce trebuie să facă pentru a reveni în Moldova și a participa la alegeri.

”Sarcina ta acum este să-i termini pe Dodon, pe Maia, pe Năstase”, a explicat interlocutorul cu vocea lui Radu Adrian și a adăugat că Plahotniuc vrea să întărească partidul și să rupă voturi de la cei enumerați, iar Usatîi trebuie să-l ajute.

Omul cu vocea asemănătoare cu cea a lui Usatîi răspunde că are nevoie de ”material compromițător pentru a pune pe roate operațiunea specială”.

Chiar dacă Usatîi insistă că această convorbire este o încercare de a-l discredita și învinge, puțin probabil că reputația lui, și așa departe de a fi ireproșabilă, se va recupera după această daună semnificativă. Cel puțin, sinceritatea dorinței lui de a ajuta autoritățile ”să distrugă schemele criminale ale lui Plahotniuc” va fi pusă la îndoială. După audierea acestei înregistrări, deputatul PSRM, Gaik Vartanean, a ajuns la concluzia că sarcina actuală a lui Usatîi, pe care i-a pus-o cel mai probabil Plahotniuc, este să distrugă actuala coaliție temporară în cel mai scurt timp.

”Această înregistrare confirmă încă o dată, că toți acești ani Renato Usatîi a lucrat pentru Plahotniuc și a fost unul dintre cei doi spoileri magistrali ai proiectelor politice ale lui Plahotniuc, împreună cu Ilan Șor. Chiar și frazele, expresiile lor emanate la congresele partidelor, erau practic identice… pentru că scenaristul era unul și același”, a scris deputatul pe pagina sa de pe o rețea socială.

Zilele acestea, politicianul plecat din Rusia, a primit un ”bobîrnac” neplăcut și de la Moscova. În ajun, la 23 iunie, în emisiunea «Воскресный вечер с Владимиром Соловьевым», cunoscutul moderator rus a aruncat o replică care îl viza pe fugarul din Moldova Plahotniuc: ”Să și-l ia și pe Usatîi. Doi ticăloși!”.

Dacă ținem cont de faptul că anume lui Soloviov îi aparține fraza despre ”mărul otrăvit al lui Plahotniuc”, prin care a fost neoficial subliniată poziția Kremlinului, e puțin probabil ca Usatîi să fie binevenit în Rusia.

Nu se știe dacă planurile liderului PN se vor schimba. Deocamdată, dintr-un video recent, am înțeles că el este iarăși internat și că se pregătește pentru o operație. Dacă însă va da Domnul ca sănătatea lui să se refacă, atunci pe cariera sa politică se poate pune cruce, consideră mulți observatori. O vreme, publicul credul din Moldova mai poate urmări cu interes cum politicianul-magician scoate un iepure din pălărie și aruncă foc pe nări. După care se va plictisi și va începe să se împrăștie: țara are acum de făcut prea multe lucruri reale, adevărate.

Cristina Agatu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?