Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Oleg Serebrian a adus scuze publice după afirmația la adresa Republicii Populare Chineze

18 ian. 2022,, 12:46   Politică
5610 10

Directorul Institutului Diplomatic al MAEIE, ambasadorul Oleg Serebrian, a emis o declarație publică în care și-a cerut scuze de la poporul chinez, după ce a fost învinuit că și-a permis “o afirmație nediplomatică” la adresa Republicii Populare Chineze, vorbind despre presupusa existență a „două Chine”: RPC și „Republica Chineză”, adică Taiwan.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Serebrian și-a exprimat regretul că referirea la cazul chinez a lăsat loc de interpretări.

"În calitate de director al Institutului Diplomatic al MAEIE al Republicii Moldova țin să fac cîteva precizări pe marginea interviului pe care l-am oferit vineri, 14 ianuarie curent, jurnalistei Valentina Ursu de la postul de radio Europa Liberă.

Întîi de toate, regret că trimiterea la cazul chinez din cadrul acestui interviu lasă loc unor interpretări, fapt pentru care aduc scuzele mele prietenilor noștri chinezi. Desigur, Republica Moldova susține integral principiul ”O Singură Chină”, care stă la baza bunelor relații dintre țările noastre.

În cadrul discuției de la Europa Liberă nu am avut nicio intenție să transmit un alt mesaj. Evocarea cazului chinez era făcută într-un context mai larg, în care erau amintite și alte dispute nerezolvate. Menționam, că nici chiar un stat atît de puternic precum e China nu a reușit deocamdată să soluționeze o problemă spinoasă, oarecum similară cu cea cu care suntem confruntați și noi.


Folosesc încă o dată această ocazie pentru a-mi exprima prietenia și simpatia față de Republica Populară Chineză și poporul ei, față de o țară pe care am avut fericirea să o vizitez, să-i apreciez pe viu succesul, patrimoniul, cultura, oamenii și ospitalitatea lor. Contez pe faptul că acest incident nu va umbri în niciun fel bunele intenții de cooperare pe care le are Institutul Diplomatic al MAEIE al Republicii Moldova și eu personal cu instituția-omolog de la Beijing", se arată în declarația semnată de Oleg Serebrian.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?