Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Oleg Reidman: "Moldova trebuie să construiască Europa acasă"

6 iun. 2023,, 17:30   Politică
3205 0

Moldova trebuie să construiască Europa acasă și atunci nu va trebui să adere nicăieri, mai ales la UE, care s-a schimbat foarte mult în ultimii ani.

Această opinie a fost exprimată de deputatul PCRM, Oleg Reidman, comentînd rezultatele summit-ului Comunității Politice Europene desfășurat în Republica Moldova în cadrul unei conferințe de presă organizată de eNews.

Oleg Reidman consideră că Uniunea Europeană s-a transformat dintr-o organizație unificatoare într-una conflictuală.

"Considerăm Sammit-ul european drept un punct pe hartă, dar de fapt este un punct într-un anumit proces. Cînd în 2002a fost anunțată mișcarea spre integrarea europeană, Uniunea Europeană era diferită, sau cel puțin îmbrăcată în alte haine – haine unificatoare care dezvolta relații cu țări atît din interiorul, cît și din afara UE.

"În timp, a început să capete un caracter de diviziune, confruntare, iar primirea de noi membri a devenit mai de conjunctură: ca atragere de partea sa împotriva altei părți. Acest lucru s-a făcut și cu România, și cu Bulgaria", a spus deputatul.

El a menționat că sammit-ul organizat la Chișinău și-a arătat esența dezbinătoare "în cel mai viu mod".


Moldova trebuie să-și construiască Europa acasă, este sigur Reidman.

"Atunci nu va trebui să ne alăturăm nicăieri ... Putem intra oriunde, chiar și în bălegar. Și putem fi primiți oriunde - din considerente de conjunctură (așa cum s-a făcut în cazul candidaturii noastre împreună cu Ucraina). Îi veți întreba astăzi pe bulgari - cum se simt în interiorul Uniunii Europene? Ca egali? Ca avînd drept de vot? În opinia mea, acest summit nu este ceva pozitiv, cu excepția programului de PR al actualului guvern. Dimpotrivă, mi se pare că rezultatele sale divizante și implicarea tot mai multor țări, societăți, teritorii pe de o parte sînt un fenomen dăunător pentru Europa și întreaga lume", a rezumat Oleg Reidman.

Pe 6 iunie, la Chișinău are loc o conferință dedicată discutării rezultatelor summit-ului Comunității Politice Europene, organizat în Republica Moldova în perioada 1-2 iunie. Organizatorii - portalul informativ-analitic eNews.md și compania Intellect Group.

18
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?