X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Oficial român: "Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi, pentru a cumpără energie"

21 noi. 2022,, 14:55   Politică
1976 0

Ministrul Afacerilor Externe din România, Bogdan Aurescu, a declarat luni, înaintea Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfășurată la Paris, că țară noastră are nevoie de granturi pentru a cumpără energie de pe piață, potrivit Agerpres.

El a reamintit că, în cadrul Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfășurată pe 15 iulie, la București, s-a obținut un sprijin în valoare totală de 615 milioane euro, dintre care 432,3 milioane euro asistență sub formă de granturi.

„Cred că este foarte important că această conferință să ofere în continuare ajutor financiar. La București am adunat 650 de milioane de euro, dintre care 432 de milioane de euro sub formă de granturi. Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi, pentru a cumpără energie de pe piață. Al doilea, la fel de important, este acordarea susținerii în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană”, a spus ministrul român.

Aurescu a precizat că din cauza bombardamentelor din Ucraina, Moldova nu a mai putut importă electricitate din această țară. Începând cu 14 octombrie, România a început să furnizeze electricitate Republicii Moldova, iar România asigura în prezent 80-90% din necesar. Ministrul român a subliniat că un alt obiectiv important al conferinței îl reprezintă susținerea procesului de reforma, deoarece Guvernul de la Chișinău este hotărât să implementeze „un plan ambițios de reforme”.

„Îndeplinirea acestui obiectiv este foarte importantă, deoarece în baza acestuia, Republica Moldova poate face pasul următor: începerea negocierilor de aderare. Iar această platforma, împreună cu cele șase grupuri de lucru, este pregătită să ajute Republica Moldova, cu expertiză, în vederea atingerii acestor obiective”, a spus oficialul român.


Potrivit șefului diplomației române, evenimentul de luni este un „puternic semnal politic de susținere”, având în vederea „amploarea provocărilor” cu care se confruntă Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, ministrul român Bogdan Aurescu va sublinia că principala necesitate a Republicii Moldova o reprezintă la acest moment obținerea, din partea partenerilor internaționali, de asistență financiară necesară pentru achiziții de gaz și de electricitate.

„De asemenea, șeful diplomației române va informa cu privire la măsurile de asistență întreprinse de România, precum sprijinul bugetar direct acordat recent în valoare de 10 milioane de euro, reacția promptă a Bucureștiului pentru facilitarea livrărilor substanțiale de curent electric începând cu 14 octombrie 2022, precum și referitor la inițierea implementării Acordului privind asistență financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către România. Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu va evidenția că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova va rămâne in centrul eforturilor internaționale menite să acorde asistență Chișinăului pentru construirea unei democrații stabile, prospere și reziliente”, a transmis MAE din România.

Menționăm că astăzi la Partis are loc cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, eveniment la care participă președintele Maia Sandu.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?