Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Oficial polonez: Polonia sprijină cu fermitate parcursul european al R.Moldova

25 mar. 2022,, 10:30   Politică
2153 0

Situația de securitate din regiune, precum și evoluțiile în procesul de reglementare transnistreană sînt subiectele discutate astăzi, în cadrul întrevederii dintre ministrul de Externe Nicu Popescu și președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau, aflat în vizită la Chișinău, transmite Noi.md.

Nicu Popescu a reiterat că R.Moldodva își dorește o reglementare a conflictului transnistrean pe cale politică, prin negocieri și dialog, cu respectarea integrității teritoriale a R.Moldova.

"Această soluție trebuie să fie bazată pe principiul suveranității, independenței și integrității teritoriale, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Am reiterat poziția noastră consecventă privind necesitatea retragerii forțelor și munițiilor ruse care nu au statut legal pe teritoriul R.Moldova", a punctat Popescu.

Demnitarul a precizat că noul context de insecuritate afectează în egală măsură Polonia și R.Moldova. El a remarcat că cele două țări găzduiesc cel mai mare număr de refugiați raportat la numărul populației. Șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit părții poloneze pentru suportul acordat în gestionarea crizei refugiaților și a cerut suport în materializarea aspirațiilor europene ale țării noastre.

Am discutat și despre intenția noastră fermă de a duce R.Moldova în Uniunea Europeană, intenției de a continua reformele și modernizarea țării. Contăm în acest proces pe sprijinul Poloniei, a adăugat Popescu.


La rîndul său, oficialul polonez a remarcat că a rămas impresionat de generozitatea societății moldovenești, cît și a a dministrației de la Chișinău, față de refugiații ucraineni. Cu referire la reglementarea transnistreană, demnitarul a declarat următoarele:

"În contextul luptelor care continuă în Ucraina, devin tot mai importante măsurile de consolidare a încrederii în procesul de soluționare pașnică a conflictului transnitrean. OSCE va lura în continuare pentru găsirea unei soluții pașnice", a menționat Zbigniew Rau.

Totodată, oficialul a menționat Polonia sprijină cu fermitate aderarea R.Moldova la UE și este un avocat al aspirațiilor eruopene ale țării noastre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?