Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Ochișor azi e primar, mîine – nu, iar lumea nouă, consilierilor, ne va cere socoteală

8 aug. 2020,, 11:44   Politică
5412 0

La întrebări răspunde Victor Marahovschi, consilier în Consiliul Comunal Ivancea, într-un interviu pentru cuvîntul.md.

1. Domnule Marahovschi, dacă am crede televiziunilor şi portalurilor holdingului Șor, vă faceți vinovat că ați declarat război politic primarului de Ivancea, Boris Ochișor, și-l încurcați să-și facă munca. Ce se întîmplă de fapt în Primăria Ivancea?

– În comuna Ivancea, raionul Orhei, primăria se transformă treptat într-o filială a Partidului Șor. Întrucît această formațiune are în Consiliul Local 9 din 15 consilieri, majoritatea ignoră complet opoziția, situație care ne pune în gardă, fiindcă se vede de la o poștă că una din cele mai mari comune în raion este gestionată defectuos.

Primarul Boris Ochișor evită să răspundă la întrebările consilierilor locali cu privire la probleme actuale și, astfel, pune transparența și legalitatea activității aparatului primăriei și a serviciilor sale sub semnul întrebării. I-am cerut să prezinte documentele care reglementează activitatea serviciului de aprovizio-nare cu apă potabilă și canalizare în comuna Ivancea, informații despre persoanele responsabile de colectarea datelor privind prestarea acestor servicii, de întreținerea tehnico-materială a apeductului, copiile documentelor în baza cărora funcționează acestea, cu indicarea regimului de lucru și de odihnă.

Am solicitat să facă publică metodologia de colectare a datelor și achitarea de către consumatori a serviciilor prestate și copia actului legislativ, care determină alegerea anume a unei asemenea metodologii. Am cerut lista personalului implicat în activitatea serviciului de apovizionare cu apă potabilă în comuna Ivancea, o copie a actelor în baza cărora aceștia activează, precum și indicarea responsabilităților de bază ale acestora. Am primit un răspuns formal în care B. Ochişor menționează că, din 2015 pînă la 18 iunie 2019, serviciile de alimentare cu apă și canalizare în comuna Ivancea sînt prestate de întreprinderea municipală „Serviciile comunale Ivancea”. Adică edilul fie-și bate Joc de noi, fie nu-și știe obligațiunile.


Cît priveşte cererea de a prezenta informații despre personalul implicat în activitatea Serviciului de aprovizionare cu apă potabilă, persoanele responsabile de colectarea datelor privind serviciile de alimentare cu apă și canalizare prestate, cele responsabile de deservirea tehnico-materială a apeductului, regimul lor de muncă şi odihnă etc., primarul ne-a răspuns că nu este în drept să furnizeze astfel de informații, care niciodată la noi nu au fost secrete, pentru că acestea conțin date cu caracter personal (!?).

Şi nu-i unicul caz cînd primarul nu răspunde la întrebările consilierilor şi cetăţenilor. Vă închipuiţi, consilierii nu au dreptul să știe ce se întîmplă în primărie, cum se cheltuie banii publici! Ochișor astăzi e primar, mîine – pleacă, dar lumea nouă, consilierilor, ne va cere socoteală.

2. Cum s-a întîmplat că alegătorii din Ivancea, comună cu peste 5000 de locuitori, unde au fost implementate o mulțime de proiecte solide, au ales în funcţia de primar un anonim care habar nu avea de această comună?

– Lumea s-a lăsat amăgită cu pomeni electorale, făgăduințele propagandiștilor lui Şor că ”totul va fi ca la Orhei!”. Dl Ochișor a făgăduit că dacă în jumătate de an nu reușește să facă cele promise cetățenilor, își dă demisia. La un moment o parte din alegători chiar l-au întrebat – cînd pleci? Dar e clar că nu o va face. Are cîțiva activiști care acum protestează în fața televiziunilor lor pentru că, uite, Ochişor vrea să facă ceva, dar fie nu are bani, fie îl încurcă opoziția.

3. Cum aveți de gînd să depăşiţi această situaţie?

– Am vorbit cu alegătorii mei, informez presa referitor la ceea ce se întîmplă în comună, astfel lumea începe să înțeleagă că pretențiile mele sînt argumentate și țin de îndeplinirea obligațiunilor de consilier. În genere la nivel local consilierii nu se prea confruntă pe criterii politice, axîndu-se pe soluționarea problemelor oamenilor.

Dacă primarul şi în continuare nu va dori să vorbească cu noi, voi continua să prezint consătenilor dovezi concrete privind ilegalităţile comise, alte momente ce ţin de gestionarea finanţelor publice. Îmi vor ajunge puteri și răbdare să conving primarul și consili-erii din partea Partidului Şor că trebuie să răspundă la întrebările legate de atribuții de serviciu, cheltuielile publice etc. Voi insista ca activitatea administraţiei comunei să fie transparentă pentru toată lumea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?