X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Observatori CSI: Alegerile au avut loc conform Constituției și Codului Electoral

25 feb. 2019,, 15:00   Politică
2045 0

Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost conforme Constituției și Codului Electoral al Republicii Moldova. Acestea au avut un caracter concurențial și liber.

Comisia Electorală Centrală, precum și alte organe electorale, au asigurat realizarea dreptului cetățenilor de a alege liber.

Concluziile preliminare privind desfășurarea scrutinului a fost prezentate astăzi, 25 februarie, de către Misiunea observatorilor internaționali din partea CSI, transmite IPN.

Coordonatorul Misiunii de observare, Viktor Guminsky, a apreciat transparența și profesionalismul CEC pe întreg parcursul perioadei electorale. Potrivit lui, numărul mare de formațiuni participante în campania electorală a oferit cetățenilor o mai mare libertate de a alege. Concurenții electorali au fost tratați nediscriminatoriu, inclusiv de către mass-media. Agitația electorală a fost activă, dar cu mici încălcări, care de altfel au fost remarcate de CEC. Viktor Guminsky a mai spus că în ziua alegerilor observatorii Misiunii nu au înregistrat încălcări grave, care ar influența rezultatele alegerilor. Numărarea voturilor a fost apreciată ca fiind conformă legii.

Întrebat despre aducerea organizată a alegătorilor transnistreni la secțiile de vot, Viktor Guminsky a remarcat că, potrivit CEC, legislația națională nu califică acest fapt ca fiind o încălcare. CEC a solicitat Poliției să investigheze toate circumstanțele.

Zauresh Baimoldina, membră CEC a Republicii Kazahstan, și-a manifestat speranța că alegerile desfășurate să fie în beneficiul țării și al populației. Ea a menționat că birourile electorale ale secțiilor de votare și-au îndeplinit foarte bine atribuțiile, membrii acestora comunicînd cu oamenii, așa încît munca loc a contribuit la obiectivitatea alegerilor. Zauresh Baimoldina, a spus că birourile electorale au activat deschis și transparent, începînd cu deschiderea secțiilor de votare, pînă la numărarea voturilor.

Evgeny Kolyushin, membru CEC din Federația Rusă, a menționat că atmosfera în secțiile de votare a fost una bună și a observat că oamenii înțeleg importanța alegerilor. Totuși, prezența la urne a fost mai joasă în comparație cu alegerile trecute și acest fapt sugerează că ar trebui de explicat oamenilor mai bine în ce constă noul sistem de vot, aplicat la acest scrutin în premieră în Republica Moldova.

Misiunea de observare a început pe 14 februarie 2019. În total, la acest exercițiu din partea CSI au participat 106 observatori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?