Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

O formațiune cere introducerea turului II la alegerile parlamentare

7 iun. 2018,, 12:10   Politică
13559 6

Deputații PLDM au înregistrat un proiect de lege ce prevede introducerea turului II de scrutin la alegerile parlamentare din acest an, notează Noi.md.

Autorii inițiativei au argumentat că existența unui singur tur de scrutin în cadrul sistemul mixt de vot va duce la încălcarea principiului reprezentativității. Astfel, în Parlament ar putea accede persoane alese cu doar 2000-3000 de voturi, a explicat șeful fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu.

„Alegerea deputaților într-un singur tur va încălca flagrant principul reprezentativității și vom putea vedea deputați care acced în Parlament cu 2000, 3000 sau 5000 de voturi, ceea ce este inadmisibil”, a punctat el.

Introducerea turului II de scrutin este și o recomandare a Comisiei de la Veneția, de care însă guvernarea nu a ținut cont, a amintit Deliu. „Dacă nu se operează aceste modificări, ne vom trezi cu un număr mare de deputați care nu vor reprezenta alegătorii, fapt demonstrat și de alegerile din municipiul Chișinău”, a spus el.

O altă problemă semnalată de liberal-democrați ține de încălcarea dreptului constituțional de a candida la funcția publică sau cel de a fi ales.


„Cetățeanul cu drept de vot nu mai poate candida în calitate de independent la alegerile parlamentare în circumscripție națională, acest drept s-a păstrat doar în circumscripție uninominală. Această greșeală trebuie reparată” , a explicat deputatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?