Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Noi tensiuni în Zona de Securitate

1 feb. 2019,, 15:00   Politică
3098 3

Acțiunile provocatoare întreprinse de Tiraspol în Zona de Securitate, în special în raionul cu regim sporit de securitate, au constituit subiectul central în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control din 31 ianuarie.

Astfel, după amplasarea posturilor mobile de „grăniceri” și „vamale” la intersecția unor străzi ce separă orașul Bender de satul Varnița, dar și la stația de cale ferată Bender-2, tensionarea situației a continuat, se arată într-o notă informativă a delegației Republicii Moldova în CUC. La 25 ianuarie, partea transnistreană a emis a unui pretins „decret”, care numește satul Varnița drept localitate aflată temporar sub controlul Republicii Moldova.

Reprezentantul administrației locale a or. Bender, prezent la ședința Comisiei, a specificat că nu cunoaște motivele acestei decizii, dar că este obligat să o execute.

În același context, delegația Republicii Moldova și-a reiterat propunerile înaintate anterior la subiect - de a cere explicații pe caz, de a organiza în or. Bender patrularea mobilă de către observatorii militari.

Membrii Comisiei au revenit și la subiectul eliminării postului transnistrean „de grăniceri” instalat pe malul rîului Nistru între localitățile Cremenciug și Slobozia. Deși delegația Republicii Moldova a cerut înlocuirea acestuia cu un post mobil al Forțelor Mixte de Pacificare, iar delegația Federației Ruse a optat pentru un post staționar al Forțelor Mixte de Pacificare, partea transnistreană a respins propunerile.


În legătură cu demersul delegației Republicii Moldova pentru asigurarea ordinii de drept în localitățile din Zona de Securitate atît în campania electorală, cît și în ziua alegerilor, delegația transnistreană a menționat că își va expune poziția ulterior.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?