X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Noi reguli pentru funcționarii publici: În ce condiții vor putea lua cadouri

18 feb. 2020,, 11:58   Politică
3942 1

O persoană publică din R. Moldova va avea dreptul să ia cadouri în valoare totală de 1000 de lei pe parcursul unui an.

Ministerul Justiției a pregătit un proiect de lege care prevede stabilirea unei valori limită pentru toate cadourile pe care un agent public le poate primi din politețe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol, notează Noi.md cu referire la tv8.md.

Autorii proiectului motivează că este o practică internațională de a stabili limite la valoarea cadourilor și aduc exemple din alte state. În Muntenegru, valoarea maximă a unui cadou este 50 de euro, în România este aproximativ 200 de euro, iar în Irlanda 650 de euro.

Ministerul Justiției a pregătit un regulament nou care va stabili modalitatea de evidență, predare și înstrăinare a cadourilor considerate inadmisibile (bunuri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice alt avantaj) care le sînt destinate funcționarilor sau familiilor lor, dacă oferirea lor este legată direct sau indirect de desfăşurarea activităţii profesionale.

Totodată, se propune ca pentru anumite cadouri să fie exclusă obligația de a le prezenta pentru evaluare. Vor fi exceptate de la procedura de declarare: medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, colanele şi alte obiecte similare, obiectele de birotică și papetărie recepționate de agenții publici cu ocazia participării acestora la seminare de instruire, conferințe, mese rotunde și alte evenimente similar și produsele perisabile.


Prin ultima categorie se înțeleg produsele alimentare de proveniență animală sau vegetală care se pot altera rapid și cele care au nevoie de condiții speciale de păstrare. „Nu este justificată înregistrarea în Registrul cadourilor, evaluarea sau chiar răscumpărarea lor odată ce acestea sînt destinate consumului”, explică autorii.

Cadourile vor fi evaluate și puse la evidență de o comisie special, formată din 3 membri, care va ține două register: unul al cadourilor admisibile și altul al darurilor inadmisibile. Comisia va stabili valoarea bunurilor și va returna cadoul admisibil beneficiarului, va propune conducătorului entității publice, după caz, păstrarea cadoului în proprietatea instituției, va transmite cadoul inadmisibil către Centrul Național Anticorupție sau îl va transmite cu titlu gratuit în scopuri de caritate.

Potrivit unui raport de monitorizare și evaluare a implementării Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, doar 41% din instituții publică anual online registrele de evidență a cadourilor, însă nu există date regulate actualizate. Astfel, se propune ca registrele să fie menținute și actualizate trimestrial pe pagina web a entității publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?