Noi reguli de organizare și funcționare a Parlamentului

26 sep. 21:15   Politică
2887 0

Deputații vor depune un jurămînt, ca element de legitimare a momentului începerii efective a exercitării mandatului de deputat și responsabilizării acestora în fața poporului pe care îl reprezintă.

Prevederea se conține în proiectul Codului cu privire la organizarea și funcționarea Parlamentului, care a fost supus astăzi consultărilor publice pe platforma Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Conceptul proiectului Codului cu privire la organizarea și funcționarea Parlamentului Republicii Moldova a fost elaborat de membrii grupului de lucru constituit din reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare și funcționari din cadrul Secretariatului Parlamentului, transmite moldpres

Codul reglementează modul de constituire, organizare și funcționare a Parlamentului, raporturile juridice dintre Parlament și alte autorități, stabilește statutul deputatului și statutul Secretariatului Parlamentului. O prevedere a proiectului se referă la drepturile opoziției parlamentare, printre care dreptul zilei opoziției, care se va organiza de două ori în sesiune, la solicitarea preventivă cu cel puțin zece zile înainte.

Documentul mai face referire la procedurile neordinare de examinare a proiectelor de acte normative – procedura în mod prioritar și procedura în mod de urgență. Examinarea proiectului de lege în mod prioritar presupune examinarea acestuia în termenul procedural, redus în jumătate. Proiectele de acte normative care la solicitarea Guvernului sînt examinate în procedura de urgență se prezintă, în plenul Parlamentului, de către prim-ministru, iar în absența acestuia – de viceprim-ministru.


În proiect sînt reglementate și raporturile Parlamentului cu alte autorități publice, precum Președintele Republicii Moldova, Guvernul, Curtea Constituțională, autoritățile publice în domeniul justiției, autoritățile administrației publice locale, precum și cooperarea dintre Parlament și societatea civilă. Proiectul Codului stabilește și tipurile controlului parlamentar. Un element nou este controlul parlamentar specializat, care se realizează de către Parlament, prin intermediul Curții de Conturi și a instituției Avocatul Poporului.

Printre prevederile proiectului se regăsesc și cele referitoare la mandatul deputatului, încetarea de drept a calității de deputat, demisia deputatului, temeiurilor de ridicare a mandatului de deputat, incompatibilități, procedura de ridicare a imunității parlamentare.

Proiectul urmează a fi definitivat, după examinarea propunerilor prezentate. Ulterior, acesta va fi înregistrat în Parlament și va intra în procedură legislativă.

1
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?