Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Noi prevederi privind răspunderea disciplinară a judecătorilor

2 feb. 2023,, 15:51   Politică
2172 0

Proiectul de lege care vizează eficientizarea mecanismelor privind răspunderea disciplinară a judecătorilor și a activității Inspecției Judiciare a fost votat, în a doua lectură, de 61 de deputați.

Documentul prevede eliminarea condiției privind existența actului de constatare rămas definitiv ca temei pentru eliberarea din funcție a judecătorului în cazul survenirii situațiilor de incompatibilitate.

O altă prevedere a proiectului de lege vizează modalitatea de evaluare a activității inspectorilor-judecători. Astfel, activitatea inspectorilor-judecători, numiți de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe un termen de șase ani, va fi supusă evaluării o dată la doi ani de către CSM. Procedura și criteriile de evaluare vor fi stabilite printr-un regulament aprobat de CSM. Modificările propuse se referă și la dreptul Inspecției Judiciare de a se autosesiza pentru verificarea faptelor care pot constitui abateri disciplinare. Totodată, pentru asigurarea asistenței tehnice, organizatorice și administrative în activitatea Inspecției Judiciare se propune instituirea unei subdiviziuni distincte în cadrul CSM, care va acorda suportul necesar pentru eficientizarea activității inspectorilor-judecători.

Proiectul de lege mai prevede majorarea, de la doi la trei ani, a termenului de prescripție privind tragerea la răspundere disciplinară a judecătorilor, uniformizarea procedurii de eliberare din funcție a judecătorilor, dar și excluderea din lista sancțiunilor disciplinare aplicabile judecătorilor a sancțiunii ce prevede reducerea salariului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?