X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Noi acuzații la adresa procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo

21 iul. 2022,, 10:11   Politică
2802 0

Victor Furtuna, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor să investigheze pretinsele ilegalităţi comise de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, urmează să sesizeze Consiliul cu privire la noi pretinse acțiuni ilegale, pe 22 iulie.

Ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Procurorilor din 22 iulie 2022 include la punctul nr. 3 sesizarea procurorului Victor Furtuna cu privire la pretinse acțiuni ilegale ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, transmite anticorupție.

Alexandr Stoianoglo este sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru cinci capete de acuzare legate de abuz în serviciu și corupție, iar unele dintre aceste cauze penale au ajuns pe masa magistraților.

Unul dintre dosarele intentate lui Stoianoglo vizează depăşirea atribuţiilor de serviciu în cazul fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale, Nicolae Chitoroagă,

Procurorul general a dispus acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei lui Nicolae Chitoroagă la plecarea din sistem chiar dacă acesta era urmărit penal.


La 12 iulie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis că va proceda la examinarea acestui caz pe fond.

În cel de-al doilea dosar, Stoianoglo este învinuit de divulgarea datelor urmăririi penale şi de încălcarea inviolabilității vieții personale, pentru că a făcut publice discuțiile dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și fostul ambasador al UE la Chișinău, Peter Michalko.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au acordat calificativul „nesatisfăcător” muncii prestate de către Alexandr Stoianoglo la conducerea Procuraturii Generale şi au propus președintelui Maia Sandu eliberarea din funcție a procurorului general suspendat.

Alexandru Stoianoglo a spus că raportul despre evaluarea activității sale, aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor pe 5 mai curent, conține „informații denaturate în mod deliberat și uneori complet falsificate”.

Șefa statului a declarat că se va pronunța în acest caz în urma examinării raportului comisiei de evaluare.

Alexandr Stoianoglo a denunțat Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din cauza lipsirii de libertate în urma inițierii urmăririi penale împotriva sa și pentru suspendarea sa din funcția de procuror general după inițierea cauzei penale pe numele său, precum și pentru imposibilitatea de a contesta această măsură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?