X 

Nicu Popescu: Reformele pe hîrtie sînt o problemă a Republicii Moldova

21 mar. 08:00   Politică
1650 0

Reformele pe hîrtie sînt o problemă a Republicii Moldova în ultimii 30 de ani, în care anumite lucruri au fost scrise bine, dar nu au fost aplicate. Aplicării legii depinde de fiecare – fiecare cetățean este responsabil de cît de europeană este Moldova.

O spune vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, oficialul a menționat că o importanță fundamentală o are sistemul de justiție și aici există blocaje foarte serioase, transmite IPN.

„Au avut loc progrese importante, dar blocajele din sistemul de justiție rămîn un impediment serios pentru consolidarea Republicii Moldova ca stat, pentru atragerea investitorilor, pentru creșterea economică și pentru timpul în care vom reuși să aderăm la UE. De aceea, iată, toată această concentrare pe sistemul de justiție este absolut cheie”, a notat șeful diplomației moldovenești.

Potrivit vicepremierului, obiectivul autorităților este să lanseze negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Evaluarea pregătirii țării pentru acest pas se va face de către Comisia Europeană și va fi confirmată de statele membre ale Uniunii Europene. Realizarea acestor obiective nu depinde doar de Republica Moldovam, depinde și de partenerii europeni. În prezent are loc implementare avansată a măsurilor prevăzute pentru îndeplinirea celor nouă recomandări. A fost adoptat un plan de circa 60 de acțiuni în luna august, în cadrul Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Aceste nouă recomandări vizează predominant sectorul justiției și fortificarea capacităților instituționale pentru integrarea europeană.

„În luna ianuarie a venit un alt raport, care a evaluat gradul de pregătire a Republicii Moldova pe 33 de capitole de aderare și vizează toate domeniile de politici publice: agricultură, pescuit, drumuri, infrastructură, securitate rutieră, calitatea punctelor de trecere vamală și gradul de dezvoltare a acestora. Și, iată, în acest al doilea raport, într-adevăr, s-a constatat că în aceste domenii de ordin tehnic racordarea la standardele europene, în ultimii ani, în Ucraina și Georgia au avansat mai bine decît în Republica Moldova. Or, nu este niciun secret că nici Plahotniuc, nici Dodon nu au vrut și nu au făcut integrare europeană și aici, într-adevăr, Republica Moldova a ratat mai mulți ani, ani care în Ucraina și Georgia nu au fost pierduți pentru integrarea europeană. În condițiile noastre, aceste două guvernări au ținut Republica Moldova mai departe de Uniunea Europeană și acum sîntem în situația de a recupera acest timp pierdut”, a declarat Nicu Popescu pentru Europa Liberă.


Vicepremierul a menționat că sînt anumite recomandări care sînt pe punctul de a fi realizate și sînt alte recomandări ce țin de niște procese de lungă durată. Cea mai mare parte a acestor recomandări țin de reforma sistemului justiției, asigurarea unei justiții funcționale, independente, necorupte, lupta cu crima organizată. „Acestea sînt procese mai lungi. În acest an, în implementarea acestor recomandări ale Comisiei Europene, trebuie să demonstrăm progres sistematic și sistemic în asigurarea funcționalității sistemului de justiție”, a mai spus ministrul.

0
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий