X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Nicu Popescu, discurs în fața celor 56 de state participante la OSCE

2 dec. 2022,, 13:45   Politică
3732 0

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a participat la Łódź împreună cu miniștrii de externe și înalți oficiali din întreaga regiune OSCE la cel de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor afacerilor externe, la invitația președintelui în exercițiu al organizației, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau.

În fața celor 56 de state participante la OSCE, 11 parteneri pentru cooperare și mai mulți oficiali înalți din alte organizații internaționale, Popescu a susținut discursul național în care s-a referit la principalele teme de actualitate pentru securitatea în spațiul OSCE şi viitorul organizaţiei, precum și consecințele dramatice războiului din Ucraina și impactul pentru țara noastră în plan energetic și socio-economic.

„Țara noastră este solidară cu Ucraina în lupta acesteia pentru libertate. Rămînem fermi în sprijinirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele sale recunoscute pe plan internațional. Vom continua să asigurăm suport celor peste 80.000 de refugiați ucraineni care locuiesc în Republica Moldova, și vom oferi asistența umanitară necesară.

În intervenția mea, am punctat că în ciuda multiplelor provocări, rămînem fermi pe drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană. Moldova este și va rămîne parte a lumii libere. Anul acesta am devenit țară candidată la UE. Continuăm să avansăm în drumul reformelor în sistemul de justiție, combatere a corupției, investim în surse regenerabile, ne modernizăm economia. Sîntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim în plan bilateral și prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de România, Franța și Germania.

Am prezentat ultimele evoluții în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, exprimînd profunda noastră îngrijorare pentru încălcările constante ale drepturilor omului în regiunea transnistreană.


Sîntem hotărîți să soluționăm conflictul exclusiv prin dialog și mijloace pașnice bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor noastre recunoscute internațional.

Am reiterat în intervenția mea că prezența ilegală a forțelor militare ruse continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova.

Mulțumesc colegilor din cadrul MAEIE, ai ambasadelor Republicii Moldova la Viena și Varșovia, pentru buna organizare și promovarea obiectivelor țării noastre în cadrul reuniunii OSCE din acest an”, scrie Popescu pe canalul său de Telegram.

2
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?