X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Nicu Popescu a numit cele șase realizări principale ale MAEIE

24 sep. 2019,, 21:20   Politică
2788 1

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei, Nicu Popescu, a numit cele șase realizări ale Ministerului de Externe, în primele 100 de zile ale mandatului noului Guvern.

Potrivit Infotag, el a scris despre acest lucru pe rețelele de socializare.

Drept principala sa realizare el a numit „asigurarea de sprijin extern pentru transferul pașnic al puterii în perioada politică dificilă de la începutul lunii iunie”. Popescu a menționat că, în aceste scopuri, a făcut vizite la Paris, Washington, Berlin, București și Bruxelles.

„Prin redeschiderea acestor canale diplomatice, cetățenii Republicii Moldova au avut confirmarea internațională a faptului ca noua putere democratic aleasă este recunoscuta in cancelariile occidentale. Fapt ce a facilitat transferul pasnic de putere si, poate mai important, am evitat tensiuni și chiar riscul unor violențe”, a spus el.

Cea de-a doua realizare, în opinia diplomatului, este „restabilirea sprijinului financiar direct”, inclusiv „primirea a 14,5 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru atingerea diverselor obiective”, încheind mai multe acorduri cu UE pentru a primi fonduri pentru proiecte de dezvoltare, în valoare totală de aproximativ 43 milioane. euro.


„Totodată, a fost inițiat dialogul cu UE privind acordarea ajutorului macrofinanciar și întreprinse acțiunile pentru realizarea condițiilor necesare în vederea debursării primelor două tranșe în valoare de 60 mln Euro (din trei) pînă la sfîrșitul acestui an", a subliniat Popescu.

Cel de-al treilea succes, crede ministrul, vizează „reluarea dialogului politic la nivel înalt între Moldova și UE”, notând vizitele comisarului european Johannes Hahn la Chișinău și a primului ministru Maya Sandu la Bruxelles, afirmând, de asemenea, că „pentru prima dată șeful MAEIE a participat la ședința Consiliului de Miniștri de Externe al UE (15 iulie)".

Popescu apreciază drept al patrulea succes „fortificarea relaţiei cu România”, în special „dialogul cu privire la construcția gazoductului Iași-Chișinău, care ar trebui finalizată cât mai curând pentru a crește securitatea energetică a RN”.

El a evidențiat drept al cincilea punct - „lansarea consultațiilor și negocierilor pe roaming cu România, UE şi alte state”. În cele din urmă, drept ultimul succes el a numit „extinderea serviciilor consulare, ceea ce va permite moldovenilor din străinătate să-și economisească timpul și banii”.

„Din primele zile de la preluarea funcției, am declarat că politica externă ar trebui să vizeze beneficiul cetățenilor. Acest lucru se aplică investițiilor, formării bugetului, salariilor și nu construirii a tot felul de scheme geopolitice. Și dacă 100 de zile este o perioadă destul de scurtă, într-un fel sau altul, am făcut tot posibilul pentru a obține rezultate concrete pentru cetățeni ”, a spus diplomatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?