X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Nicolae Pascaru: "Exercițiile NATO, ale României puteau fi amînate măcar cu un an"

11 oct. 2022,, 15:30   Politică
3460 0

Autoritățile Moldovei ar trebui să facă tot posibilul pentru a îndepărta de noi conflictul militar din Ucraina, să respecte neutralitatea și să prevină încercările de a iniția continuarea conflictului sau un conflict pe teritoriul nostru.

Această opinie a fost exprimată de fostul deputat, politologul, liderul organizației obștești "Voievod", Nicolae Pascaru, vorbind la postul de televiziune TV8.md, transmite Noi.md.

Comentînd trecerea prin spațiul aerian al Moldovei a trei rachete de croazieră lansate de Rusia spre Ucraina, el a menționat că, desigur, pentru țara noastră, aceste incidente, survolările de rachete nu sînt bune. Acest lucru aduce ecoul războiului mai aproape de noi.

"Și, în principiu, acum cîteva luni, când a avut loc acest atac terorist la Tiraspol în fața clădirii KGB, în care s-a tras dintr-un lansator de grenade, am văzut că există oameni interesați care provoacă cu adevărat un conflict la noi, aducând ecoul războiului mai aproape. Nu cred că știe cineva dacă a fost intenționat sau nu. Nu cred că există experți militari în Moldova care să poată stabili acest lucru. Dar putem presupune că acesta a fost un fel de ultim avertisment chinez. Din nou, atunci cînd astfel de puteri din regiunea noastră desfășoară astfel de evenimente serioase, trebuie să facem tot posibilul ca să asigurăm poporul și țara și să aflăm mai multe despre ceea ce se întîmplă. Chiar și în timpul Războiului Rece, cînd a avut loc criza din Caraibe, între Statele Unite și Uniunea Sovietică a existat o linie de negocieri. Și, probabil, și aici ar trebui să existe linii de negocieri, unde am putea afla cumva mai multe informații și probabil ar trebui să existe anumite legături diplomatice paralele, unde am putea, poate nu să avertizăm, dar să facem tot posibilul pentru a îndepărta acest conflict de noi și să folosim neutralitatea noastră, care este consfințită în onstituția noastră. Ar trebui să tindem cel puțin spre asta", a spus Nicolae Pascaru.

El a reamintit că pe teritoriul Republicii Moldova se desfășoară exercițiile NATO, României. Dar din moment ce în regiune există un conflict, aceste exerciții puteau fi amînate măcar cu un an.


”Ca fost politician, fost deputat, am sfătuit autoritățile să acorde atenție neutralității, pentru că vedeți că la noi s-au desfășurat exerciții NATO, iar acum deasupra noastră zboară trei rachete. Și să nu dea Dumnezeu. Aici există și o a treia parte. Deoarece în conflict sînt implicate mai multe părți. Vedem. Aceasta nu este doar o confruntare între Ucraina și Rusia. Și dacă există și o a treia parte și poate iniția o continuare a conflictului sau un conflict pe teritoriul nostru", a spus Nicolae Pascaru.

10
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?