Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Nici o şedinţă de judecată timp de doi ani. De ce nu este extrădat Rizea

14 dec. 2022,, 11:37   Politică
3373 0

Dosarul de extrădare a ex-deputatului român Cristian Mihai Rizea, refugiat la Chişinău cu puţin timp înainte de a fi condamnat de o instanţă din România pentru corupţie pasivă la patru ani şi opt luni de închisoare, bate pasul pe loc la Chişinău.

Timp de doi ani de cînd a fost pus pe rol la Judecătoria Chişinău, în dosarul de extrădare pornit la solicitarea autorităţilor de la Bucureşti nu a avut loc nici o şedinţă lucrativă din cele 15 programate de magistrata Cristina Cheptea, transmite Anticorupție.md.

{{571021}}Prima şedinţă în dosarul extrădării lui Rizea a fost programată pentru 11 decembrie 2020, dar a fost amînată la solicitarea avocatului. Ultima şedinţă urma să aibă loc la 5 decembrie 2022, dar a fost amînată, la fel, la solicitarea avocatului. Precizăm că majoritatea amînărilor au fost făcute la solicitarea avocaţilor lui Rizea.

Următoarea şedinţă a fost programată de Cristina Cheptea pe 31 ianuarie a anului viitor.

Condamnat penal în România la patru ani și opt luni de închisoare, fostul deputat român este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit cînd a declarat că nu are probleme cu legea atunci cînd i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova. Dosarul era aproape de finalitate, în gestiunea magistratului Aureliu Postică, însă exaaminarea a rămas în suspans după ce magistratul a fost suspendat din funcţie, fiind învinuit de îmbogăţire ilicită.


În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în cîteva dosare civile şi de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de întreprinderea de stat Registru.

Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului trecut, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la patru ani şi opt luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfîrşitul primăverii trecute, cînd s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa-zisele „dezvăluiri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Cristian Rizea a fost subiectul unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova despre cum şi-a procurat un imobil de lux într-un cartier select din Chişinău. Într-un interviu realizat în cadrul anchetei, Rizea a declarat că a obţinut cetăţenia moldovenească datorită faptului că bunica sa este originară din satul Congaz, raionul Comrat.

3
5
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?