X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Nichiforciuc: Reforma Parlamentului va conduce la un randament mai mare a acestuia

14 noi. 2018,, 08:20   Politică
2665 6

Reducerea numărului de deputați în Parlament va duce la un lucru mai productiv al legislativului, spune deputatul democrat Eugen Nichiforciuc.

Potrivit lui, propunerea organizării unui referendum pentru reducerea numărului de parlamentari face parte dintr-un amplu proces de reformare a guvernării în ansamblu, prima etapă fiind reforma Guvernului. Declarația a fost făcută la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Deputatul democrat Eugen Nichiforciuc spune că referendumul privind reducerea numărului de deputați este un angajament al PDM făcut încă din anul 2016. Prima etapă a acestei reforme deja s-a efectuat – reforma Guvernului. S-a redus numărul de ministere de la 16 la 9. Eugen Nichiforciuc este sigur că după reformarea Parlamentului legislativul va avea un randament mai mare. „Va fi mult mai ușor de controlat activitatea deputaților. Sperăm că, dacă vor fi doar 61 de deputați, toți cetățenii îi vor cunoaște nu doar pe nume, dar chiar și la față”, spune deputatul.

Parlamentarul menționează că prin organizarea referendumului odată cu scrutinul parlamentar s-a dorit evitarea cheltuirii banilor publici. În plus, subiectul referendumului este similar cu alegerile parlamentare pentru că vizează legislativul și componența lui. „De aceea, trebuie să avem și timp ca să discutăm cu cetățenii, trebuie să aflăm, dacă majoritatea cetățenilor va susține această propunere și dacă votul cetățenilor va fi unul pozitiv, atunci noi va urma să discutăm și cu experții, și cu Comisia de la Veneția, ca să găsim o formulă juridică corectă și să implementăm această dorință a cetățenilor”, spune Eugen Nichiforciuc.

Jurnalistul și analistul Valeriu Reniță consideră că există o înțelegere generală a faptului că aparatele birocratice trebuie restrînse. Potrivit lui, se discută în mai multe societăți ideea că multă birocrație face rău unui stat. „Pentru teritoriul nostru, pentru numărul populației eu cred că este mai eficient să avem un număr mai mic de ministere. Acest concept se extinde și asupra Parlamentului”, spune jurnalistul.

Marți, 13 noiembrie, Partidul Democrat a propus organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul acestuia, cetățenii urmează să se expună cu privire la propunerea de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61, dar și cu privire la posibilitatea de a retrage mandatul de deputat de către alegători, atunci cînd sînt dezamăgiți de activitatea parlamentarilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?