Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Neutralitatea nu înseamnă incapacitatea de apărare. Opinie

11 mai. 2022,, 19:00   Politică
3378 0

Neutralitatea Moldovei nu înseamnă incapacitatea sa de a se apăra, iar Republica ar trebui să aibă o armată, dar în ce formă și ce sarcini ar trebui să rezolve – ar trebui să decidă specialiștii.

O astfel de opinie a exprimat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii "Întrebarea principală" cu Iulia Feodorova la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El ne-a îndemnat să ne uităm la statele neutre care există în lume, la Elveția și la orice alt stat neutru.

"Veți vedea că neutralitatea nu înseamnă lipsă de apărare. Adică, statele neutre ar trebui să aibă capacitatea de a se apăra. Și eu cred că aceasta este una din sarcinile Moldovei pentru viitor. În general, mi se pare că problema forțelor armate ale republicii va trebui examinată la modul cel mai serios de toate celelalte guverne. În plus, este și un mijloc de socializare a tinerilor. Este un mijloc de promovare a patriotismului. Aceasta înseamnă multe lucruri interesante, de fapt. Specialiștii ar trebui să decidă dacă Moldova are nevoie de o mică armată de contractori. La acest lucru ar trebui să se gîndească specialiștii, înțelegînd ce sarcini rezolvă armata și ce ar trebui să facă", a spus Vlad Kulminski.

"Acum noi avem o armată. Și ea este suficientă pentru îndeplinirea sarcinilor atribuite armatei. De fapt, noi avem doi vecini mari. Dar și noi avem o armată. Nu putem spune că sîntem absolut slabi. Nimic de genul asta", a spus el.


Totodată, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova consideră că opțiunea protecției comune a depozitelor cu armament rusesc în Cobasna, împreună cu reprezentanții OSCE, Ucrainei, Chișinăului și Tiraspolului, ca un fel de încercare de prevenire a provocărilor acolo, este imposibilă.

"Aceasta este o istorie pozitivă imposibilă astăzi, deoarece nivelul relațiilor nu este la un așa nivel care să ne permită să gîndim măcar la așa ceva. Nu, aceasta este o istorie total ireală astăzi. Și aici este foarte important, atît pentru malul drept, cît și pentru cel stîng, de a menține stabilitatea și concentrarea pe o soluționare politică pașnică a conflictului în viitor, în ciuda a tot ceea ce se întîmplă în regiune", a spus Vlad Kulminski.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?