X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Neînțelegeri între PAS și Platforma DA privind banii din alegerile prezidenţiale

9 ian. 2020,, 21:14   Politică
4111 0

Între Platforma DA și PAS s-au iscat neînțelegeri, după ce s-a aflat că Maia Sandu primește lunar bani de la stat pentru că a candidat în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016.

Lidera PAS susține că informația respectivă nu a fost niciodată ascunsă și explică de ce nu s-a împărțit „frățește” cu colegii din Blocul ACUM. De cealaltă parte, chiar dacă nu au revendicat dreptul la o parte din alocațiile transferate din Bugetul de stat fostei candidate la alegerile pentru funcția de președinte, cei din Platforma DA spun că sub aspect etic, Maia Sandu nu a procedat corect.

„Este adevărat că în conformitate cu modificările la Codul Electoral se alocă bani și pentru participarea la prezidențiale. În trecut, Platforma DA a primit bani pentru participarea la alegeri din partea partidului Forța Poporului, atunci noi nu am primit niciun ban de la buget. Se mai întîmplă, uneori cineva are mai mulți bani, alteori altcineva, dar în general, diferențele sînt mici și în continuare vom conta pe sprijinul cetățenilor”, a precizat Maia Sandu, întrebată de reporterul Unimedia.

„Noi primim alocații lunar, în funcție de numărul de voturi acumulate. Din toată subvenția de la Bugetul de stat, 15% se datorează participării la alegerile prezidențiale”, a explicat lidera PAS, fără a oferi cifre exacte.

„Am reușit să transmitem cetățenilor mesajul că e foarte important să se documenteze de unde vine finanțarea partidului. Doar din bani curați se poate face politică curată”, a mai adăugat Maia Sandu.


Pe de altă parte, liderul fracțiunii Platformei DA în Parlament, Alexandr Slusari, consideră nu prea reușită comparația făcută de Maia Sandu cu situația în urma alegerilor din 2014: „Atunci a participat Forța Poporului și PAS nici nu era în proiect și nu a avut nicio atribuție. Maia Sandu atunci era ministră pe linia PLDM”.

Slusari îi dă dreptate liderei PAS, din punct de vedere juridic, dar nu și sub aspect etic: „Dacă vorbim despre prezidențiale, juridic, Maia Sandu are perfectă dreptate, ea a fost candidata PAS și noi nu avem cum să pretindem la această sumă. PAS nu e obligat să transfere parțial acești bani pentru Platformă, dar nici nu am pretins. Dar dacă vorbim sub aspect etic, există substanță, deoarece a fost candidat comun. Cred că toată țara își amintește cum a fost selectat candidatul, cine a venit cu ideea, și în pofida poziționării politice foarte bune, Platforma DA a cedat și a susținut cu toate structurile sale candidatura Maiei Sandu”.

Mai mult ca atît, Alexandr Slusari a dezvăluit, pentru Unimedia, că deși Plaforma DA nu a susținut financiar PAS-ul, în calitatea sa de entitate publică, totuși, două persoane apropiate Platformei, Alexandru Machedon și Aliona Mandatii, au contribuit cu finanțări substanțiale la campania electorală a Maiei Sandu pentru alegerile din 2016.

Deputatul Platformei DA a mai adăugat că în Blocum ACUM nu au fost niciodată discuții precum că Platforma DA ar cere bani de la PAS, însă a menționat că el ar fi procedat altfel decît a făcut Maia Sandu în această situație: „Cum aș proceda eu, nu vin cu sfaturi, la noi sînt diferite variante, eu m-aș adresa către Platforma DA anunțînd că am primit subvenții și propunem ca o parte din acești bani să meargă și la Platformă. Cel mai probabil, Platforma ar refuza, nu știu”.

Slusari a menționat că nici el, nici colegii săi nu sînt supărați pe PAS sau pe Maia Sandu. „Nu știu dacă acest subiect poate influența asupra relațiilor noastre, mai ales cînd este vorba despre o cauză națională și nu o dată am demonstrat că acest deziderat pentru noi nu este doar pe hîrtie. Altă întrebare este că această unitate trebuie să fie construită în jurul unui scop nobil, nu în jurul unei persoane sau a unui singur partid”, a punctat deputatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?