X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ne putem aștepta la un nou blocaj politic după alegeri? Opinia expertului

28 mai. 2021,, 16:13   Politică
3131 1

Analistul politic Corneliu Ciurea exclude formarea unui blocaj politic, în urma alegerilor anticipate din 11 iulie, chiar dacă sondajele de opinie arată că nici forțele de dreapta, nici cele de stînga nu vor lua majoritatea.

Analistul s-a arătat convins că partidele mari care vor accede în Parlament vor fi deschise spre cooperarea cu cele mici, pentru a-și asigura majoritatea parlamentară. Există mai multe semnale în acest sens, spune Corneliu Ciurea.

"Este foarte probabil să decidă politica de alianță care se va face uterior. Vor conta mult partidele mai mici care vor fi 2, 3. Depinde și de prestația partidelor mari, deschiderea lor spre dialog, deci crearea majorității parlamentare depinde foarte mult de dialog. Exclud această variantă - că nu se va ajunge la un consens. Sînt convins că atît socialiștii și comuniștii, cît și ce de la PAS vor avea o maximă deschidere față de ceilalți mai mici, în pofida faptului că PAS este un partid care se prezintă ca fiind unul meritocratic, care nu dialoghează cu paritdele toxice, sunt convins că partenerii occidentali vor face presiune să intre în dialog cu partide care le pot asigura majoritatea în Parlament. Vizita ambasadorilor europeni la Bălți este emblematică în acest sens. PSRM și PCRM pe de altă pare deschise spre cooperare, sînt formațiuni pragmatic", a explicat Ciurea pentru Noi.md.

Printre partidele mici, care vor avea un cuvînt de spus în formarea coaliției majoritare se numără Partidul Nostru, Partidul Șor, Platforma DA, formațiunile din care fac parte foști membri PDM, afirmă analistul.

"Deci, varianta sugerată de sondaje este 2+2, adică două partide mari și două mici. Nu putem exclude și apariția unui al treilea partid", a mai menționat expertul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?