X 
Coronavirus stiri: 8126
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 902

NATO va consolida "sprijinul" pentru Moldova, Georgia și alți parteneri ai Alianței

29 iun. 17:55   Politică
1420

Liderii NATO au convenit să consolideze sprijinul politic și practic pentru Georgia, Moldova și alți parteneri, se arată în declarația summitului Alianței de la Madrid.

"Avînd în vedere condițiile de securitate în Europa care s-au schimbat, am decis acordarea de noi măsuri pentru a consolida sprijinul politic și practic pentru parteneri, inclusiv Bosnia și Herțegovina, Georgia, Moldova", se arată în document.

Anterior, Secretarul de Stat al Ministerului Apărării al Republicii, Valeriu Mija, a declarat că Republica Moldova intenționează să-și modernizeze armata și să primească fonduri din partea partenerilor occidentali pentru protejarea spațiului aerian, precum și protejarea împotriva tancurilor.

”Nu ne înarmăm, ne modernizăm - acestea sînt lucruri diferite, avem echipament sovietic care este potrivit mai mult pentru strategiile din secolul XX, prin urmare, încă în 2018, în Strategia Națională de apărare a fost introdus planul de modernizare a armatei pentru a asigura mobilitatea acesteia, a oferi protecție împotriva tancurilor și a proteja spațiul aerian", a declarat Valeriu Mija în emisia postului de televiziune TVR Moldova.

Potrivit lui, Moldova nu are o industrie militară, de aceea țara este nevoită să ceară ajutor de la Occident.


"În condițiile în care bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 50 de milioane de dolari, ajutorul extern în valoare de 40 milioane și 7 milioane de euro este substanțial. Trebuie să înțelegem că asistența va fi bilaterală – din partea țărilor care produc tehnică militară", a adăugat Valeriu Mija.

Anterior, ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat într-un interviu acordat The Telegraph că Marea Britanie și alte țări NATO discută posibilitatea furnizării de arme Moldovei. Potrivit acesteia, această măsură vizează protejarea țării de presupusa "amenințare de invazie" din partea Rusiei. Disponibilitatea de a oferi asistență militară a fost exprimată și de reprezentanții Statelor Unite și de șeful Consiliului European, Charles Michel. Viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat reporterilor că pentru Moscova, intențiile NATO de a furniza arme Moldovei ridică multe semne de întrebare.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав