Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Natalia Gavrilița, în plenul Parlamentului, solicită prelungirea stării de urgență

1 dec. 2022,, 16:39   Politică
2455 0

La Parlament au început dezbaterile pe marginea solicitării Guvernului de a prelungi cu 60 de zile starea de urgență. Premierul Natalia Gavrilița se află în aceste momente în plenul Legislativului.

Ea declarat în fața deputaților că instituțiile statului au nevoie de instrumente rapide atunci cînd de la o zi la alta trebuie găsite soluții pentru a asigura țara cu gaz și energie electrică.

"Vin în fața dumneavoastră după cîteva săptămîni dificile. Bombardamentele au provocat deconectări masive la energia electrică din țara noastră. Cu regret există indicii că asemenea evenimente se vor mai repeta pe parcursul acestei ierni. În luna noiembrie o rachetă a căzut la Naslavcea, iar alte trei rachete au traversat spațiul nostru aerian. Evenimentele pe care le-am menționat survin în situația în care aprovizionarea cu gaze și electricitate sînt deficitare. Ne confruntăm cu incertitudini permanente în cazul cantităților de gaze livrate.

Pe măsură ce continuă distrugerile din urma bombardamentelor, se atestă o creștere a fluxului din țara vecină, doar în noiembrie au fost înregistrate cu 2000 de persoane mai mult decît în octombrie. Totodată, atestăm atacuri cibernetice, alerte cu bombă și alte. Am mai spus-o cînd am fost aici și altă dată, este una din cele mai dificile îndatoriri ca prim-ministră să vin în Parlament și să cer prelungirea stării de urgență", a declarat Gavrilița la tribuna centrală.

Șefa Guvernului a mai subliniat că nu este momentul acum, în condiții de criză, pentru dispute politice.


"Aceasta este realitatea, iar eu nu m-am temut niciodată să mă uit în ochii oamenilor și să le spun mai devreme. Niciun parlamentar repsonsabil nu poate să refuze într-un asemenea context să împiedice Guvernul să adopte decizii. Nu este acum momentul pentru dispute politice și retorice populiste".

Menționăm că în R.Moldova a fost declarată stare de urgență pe 24 februarie, în ziua declanșării războiului din Ucraina.

2
0
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?