Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Natalia Gavrilița cere ajutor Lituaniei pentru a trece de criza energetică

25 noi. 2022,, 14:40   Politică
2465 2

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, s-a întîlnit azi cu omologul său din Lituania Ingrida Šimonytė. Războiul din Ucraina, criza energetică și aderarea la UE au fost principalele subiecte discutate de cei doi oficiali.

„În cadrul întrevederii de astăzi am făcut un schimb de opinie despre războiul din Ucraina și cum bombardamentele rusești afectează direct și cetățenii țării noastre. Am discutata despre impactul în domeniul energetic și am menționat că țara noastră trebuie să identifice cît mai multe surse alternative de gaze naturale, contracte bilaterale de electricitate. Am discutat că Lituania are un terminal pentru gaze naturale lichefiate și vom discuta dacă există posibilități tehnice pentru a accesa anumite resurse inclusiv și prin acest terminal”, a declarat Natalia Gavrilița.

Șefa executivului din Lituania a declarat că din 2014 țara lor nu mai depinde de Gazprom, după ce a încheiat instalarea unui terminal de gaz natural lichefiat (GNL) în Marea Baltică, ceia ce le permite să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie. Oficiala a precizat că va face tot posibilul pentru a ajuta și republica Moldova în acest sens, scrie Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Lituania a trecut și ea prin perioade de probleme în ceea ce privește gazele și prețurile. Noi ne-am confruntat cu vremuri cînd am fost șantajați de Rusia. Una din lecții este constituirea acestui terminal. În 2014 a fost lansat. Scopul nostru a fost să îndeplinim nevoile noastre. Acum acest proiect este unul regional. Noi o să ne întîlnim cu ministerul și ne vom gîndi la pașii care urmează a fi întreprinși pentru a susține RM și dacă există o soluție tehnică”, a punctat prim-ministra din Lituania.

Oficialii au mai vorbit despre cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene pentru demararea negocierilor de aderare cu UE.


„Am vorbit de procesul de evaluare de îndeplinirea a angajamentelor pe care și lea asumat țara noastră pentru îndeplinirea negocierilor pentru aderare, care va demara în martie și se va finaliza cu raportul din octombrie 2023”, a mai declarat prim-ministra.

1
2
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?