Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Natalia Gavrilița - candidata cu cele mai mari șanse să devină prim-ministru

14 iul. 2021,, 16:57   Politică
3133 4

Economista Natalia Gavrilița are cele mai mari șanse să ocupe fotoliul de premier al Republicii Moldova, după ce PAS și-a asigurat o majoritate confortabilă în viitoarea configurație a Parlamentului de la Chișinău.

Despre aceasta au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate PAS.

Structura actualului Cabinet de miniștri va urma, în linii mari, pe cea a Guvernului Nataliei Gavrilița prezentat anterior, în luna februarie a acestui an, atunci cînd acesta nu a primit votul de investitură din partea parlamentarilor binomului Igor Dodon–Ilan Șor.

Așadar, mari modificări nu vor fi și se va merge pe numele viitorilor miniștri prezentați atunci, potrivit surselor citate.

Nominalizările Nataliei Gavrilița au fost atunci după cum urmează:


Vicepremier pe probleme de reintegrare cu regiunea transnistreană: Viorel Cibotaru, fost ministru al Apărării și expert pe probleme de securitate.

Deputații PAS Sergiu Litvinenco și Mihail Popșoi erau propuși pentru portofoliile Justiției și Externelor.

Anterior, la începutul acestui an, secretarul general al Administrației Prezidenţiale, Andrei Spînu, fusese nominalizat pentru funcţia de ministru al Economiei şi Infrastructurii.

Rozalina Albu a fost propusă la Ministerul Finanțelor, iar Ion Luca, un antreprenor din domeniul viticol, fusese propus la Agricultură.

La Ministerul Sănătăţii ar putea să revină experta OMS, Ala Nemerenco, actualmente consilier prezidenţial.

Ministerul de Interne ar putea fi condus în premieră de către Ala Revenco, actualul consilier pe probleme de securitate al Maiei Sandu.

Ministerul Apărării ar putea fi preluat de către Anatolie Nosatîi, care pînă anul trecut a fost şef de direcţie în cadrul Statului Major al Armatei Naţionale.

La Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării ar putea veni Anatolie Topală, care în prezent este secretarul general al acestui minister.

Cine este Natalia Gavrilița

Natalia Gavrilița este o economistă, care a mai condus Ministerul Finanțelor pentru o scurtă perioadă, între 8 iunie și 14 noiembrie 2019, în timpul guvernării Maiei Sandu în alianța cu Partidul Socialiștilor.

Această alianță a fost văzută atunci ca o soluție de compromis pentru curățarea instituțiilor statului de influența oligarhului acum fugar Vlad Plahotniuc, cel care a condus cu mînă de fier pentru cîțiva ani Republica Moldova.

În vîrstă de 43 de ani, Natalia Gavrilița a fost directoarea generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie.

Anterior a mai lucrat pe domeniul consultanței în dezvoltare la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde s-a ocupat de proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate.

În Moldova, ea a mai lucrat ca secretar de stat în Ministerul Educației, în perioada 2013-2015, și în domeniul reformei administrației publice, al planificării strategice și al coordonării donatorilor și este din 2017 membră a PAS.

Natalia Gavriliţa a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi are un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?