Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Natalia Gavrilița a participat la evenimentul de inaugurare a Liceului „Ion Vatamanu”

22 sep. 2022,, 17:15   Politică
2533 1

Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat la evenimentul de inaugurare a clădirii renovate a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din orașul Strășeni. Obiectivul a fost modernizat în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de Eficiență Energetică în clădirile publice”, finanțat de Uniunea Europeană.

Grație finalizării proiectului, 650 de elevi și profesori vor beneficia de energie curată generată de panourile solare și o mai bună izolație a clădirii. Aceste măsuri vor reduce semnificativ facturile la gaze pentru autoritățile locale și vor îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.

În discursul său, prim-ministra a precizat că Guvernul va continua să investească masiv în sistemul educațional național, dar și în măsurile de sporire a eficienței energetice a instituțiilor publice.

img22007148

„Scopul pe care îl avem este să asigurăm un sistem educațional modern, accesibil fiecărui copil, cu discipline relevante și cu posibilități de dezvoltare continuă pentru fiecare copil. Școlile și grădinițele din țară sînt eligibile pentru Programul național „Satul European”, astfel că, pînă acum, au fost aprobate 106 proiecte care prevăd reparația capitală sau modernizarea unor instituții de învățămînt. Pentru finanțarea acestor proiecte, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală pentru anii 2022-2023 au fost alocate 388,74 milioane lei. Asta înseamnă că mii de copii și cadre didactice din aceste instituții de învățămînt se vor putea bucura de condiții mai bune de instruire”, a declarat prim-ministra Gavrilița.



Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a reiterat suportul Uniunii Europene în procesul de fortificare a securității energetice naționale.


„Eficiența energetică este acum mai importantă ca niciodată și sîntem bucuroși, în spiritul solidarității, să intensificăm eforturile noastre pentru a atenua impactul crizei energetice. Uniunea Europeană susține de mult timp tranziția ecologică în Republica Moldova pentru a spori securitatea energetică și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Pactul verde european” a declarat Jānis Mažeiks.

img22007148


„Proiectul de îmbunătățire a eficienței energetice a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din municipiul Strășeni reprezintă cooperarea strînsă și eficientă dintre UE, Germania și Moldova, împreună cu structurile locale de dezvoltare regională. Proiectul a fost însoțit de măsuri de dezvoltare a capacităților și de management al energiei susținute de guvernul german. Cu siguranță, acestea vor crea un mediu mult mai bun pentru dezvoltarea și creșterea generațiilor de elevi”, a menționat la rîndul său Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Margret Uebber.


În cadrul proiectului finanțat de UE, a fost renovat acoperișul și izolați pereții clădirii, reabilitate centrala termică și sistemul de încălzire și instalat sistemul fotovoltaic pentru producerea energiei electrice. De asemenea, instituția a fost asigurată cu apă caldă și blocuri sanitare noi. Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din mun. Strășeni constituie cca 1,3 milioane de еuro, din care 1,2 milioane de еuro au fost oferiți de UE cu titlu nerambursabil și 100.000 de euro – contribuție locală. Implementarea proiectului a fost asigurată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?