COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Năstase spune că a fost interceptat telefonic și la începutul mandatului de ministru

Năstase spune că a fost interceptat telefonic și la începutul mandatului de ministru

Ministru de Interne Andrei Năstase a declarat joi, în cadrul Clubului de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice, că interceptările telefonice abuzive, folosite de procurori ca măsură specială de investigație, au început în 2015 și au durat pînă în 2019, inclusiv în perioada în care noua guvernare preluase puterea. Numărul celor interceptați ilegal, potrivit oficialului, este mult mai mare decît ceea ce se cunoaște public, scrie anticoruptie.md.

„Interceptările au început cu acele proteste, cu acele rapoarte scrise pe genunchi prin care se constata că există pericol la adresa siguranței naționale. Noi am fost interceptați pînă la 14 iunie, deja cînd eram în funcție de miniștri, unii erau deputați. Procuratura trebuie să acționeze riguros și să decidă cu privire la ilegalitățile comise”, a declarat Andrei Năstase.

Ministrul a precizat că nu poate face publice numele tuturor celor ale căror convorbiri telefonice au fost interceptate în ultimii ani, întrucît unii figurează în anchete penale, care trebuie să fie duse la bun sfîrșit. Interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor politicieni, jurnaliști ți lideri de opinie au fost efectuate de Direcția a cincea din cadrul Ministerului de Interne, care a fost lichidată de Andrei Năstase chiar în primele zile de mandat. El a calificat că această direcția făcea „poliție politică”.O investigație RISE a scos la iveală numele a 52 de persoane printre care politicieni, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști, care au fost interceptate telefonic dar și filmate, fără să fie anunțate sau fără să figureze într-o cauză penală așa cum prevede legea.


Procurorii au inițiat trei cauze penale legate de interceptarea ilegală în ultimii ani a mai multor lideri de opnie. La fel, Comisia parlamentară pentru securitatea statului a demarat un control pe cazul interceptărilor abuzive ale convorbirilor telefonice.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load