Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Nagacevschi va cere Guvernului reaprobarea proiectului de modificare a Constituției

30 sep. 2020,, 12:39   Politică
3023 8

Ministrul Justiției va solicita Guvernului reaprobarea proiectului de modificarea a Constituției Republicii Moldova cu privire la reforma justiției, cu ajustările pronunțate de către Curtea Constituțioanlă.

Aceasta după ce Nagacevschi a avut o deplasare de serviciu la Consiliul Europei săptămîna trecută, unde au avut loc discuții privind avizul pronunțat de către CC, dar și mai multe consultări cu privire la modalitățile de depășire a situației create, transmite tv8.md.

„CE a confirmat că proiectul privind amendamentele consituționale care în prezent este promovat de către Guvern în vederea prevederii acestuia pentru adoptarea în Parlament este în conformitate cu avizele recente ale Comisiei de la Veneția. Consiliul Europei va continua să coopereze strîns cu Republica Moldova pentru a facilita implementarea integral și efectiv a reformelor din sectorul justiției”, a menționat Fadei Nagacevschi într-un briefing de presă.

Potrivit ministrului, urmare a înțelegilor pe care l-a avut cu Consiliul Europei cu privire la proiectul de modificare a Consituției, astăzi în cadrul ședinței de Guvern acesta va solicita reaprobarea proiectului de modificarea a Constituției Republicii Moldova cu unele ajustări pentru a respecta inclusiv soluția pronunțată de către Curtea Constituțională (CC).

„Acest proiect este o condiționalitate acceptată de către Republica Moldova în cadrul relațiilor sale cu UE, dar și în cadrul negocierii cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Astfel, sîntem siguri că CC va examina atent acest proiect care este esențial pentru a începe reforma în sectorul justiției în Republica Moldova. De asemenea, proiectele de reformă a justiției vor fi agreate doar cu grupul ad-hoc al CE”, a conchis Nagacevschii.


Amintim că proiectul de lege prin care au fost propuse mai multe modificări la Legea Supremă, ce țin de activitatea sistemului judecătoresc, a fost avizat negativ de către Curtea Constituțională. Potrivit președintei Înaltei Curți, Domnica Manole, inițiativa a fost înaintată de Executiv cu încălcarea mai multor prevederi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?