Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Nagacevschi: Toate poveștile despre două tentative și trei luni sînt irelevante

25 mar. 2021,, 15:46   Politică
2883 6

Ministrul Justiției în exercițiu, Fadei Nagacevschi, susține că Parlamentul nu poate fi dizolvat în condițiile în care există voința politică a unei majorități pentru învestirea unui Guvern.

Într-o postare pe Facebook, publicată în contextul evenimentelor de astăzi din Parlament, Nagacevschi scrie că răspunsul la întrebarea „ce urmează” este la „la suprafața”, scrie unimedia.info.

„Stimați prieteni, Întrebarea zilei: ce urmează după ce Guvernul Grosu nu a fost învestit?

Răspunsul e la suprafață. sîntem republică parlamentară. În Parlament există voința politică a unei majorități pentru învestirea unui Guvern. Toate poveștile despre două tentative și trei luni sînt irelevante în condițiile existenței voinței politice pentru învestirea Guvernului. Orice tentativă de dizolvare forțată a unui Parlament ce are voință politică pentru învestirea Guvernului, are drept efect adîncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize și poate fi chiar considerată o violare a obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră.

Le recomand celor ce sînt tentați să dizolve forțat Parlamentul în condițiile în care este voință politică pentru învestirea unui Guvern să analizeze bine și să-și amintească de luna iunie 2019. Au mai fost unii ce s-au opus voinței politice a Parlamentului de învestire a Guvernului...


De atunci pînă acum nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește regulile statului de drept. Nimeni, dar nimeni nu este în drept să se opună voinței politice conforme a Parlamentului. Orice figurație împotriva acestei voințe urmează a fi sancționată. Pentru parlamentarism trebuie de luptat. Sper toți să înțeleagă că confruntarea cu Parlamentul, șantajul nu au sorți de izbîndă.

Orice soluție poate fi pusă în aplicare doar în condițiile identificării unui consens cu majoritatea deputaților în Parlament”, susține Nagaceveschi.

Deputații PSRM și Șor au părăsit sala de ședință a Parlamentului, înainte de a a fi examinat programul de guvernare a lui Igor Grosu, candidat desemnat de Maia Sandu la funcția de premier. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că subiectul este epuizat și a anunțat o pauză.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?