Nagacevschi: Se dorește alegerea președintelui prin Parlament

23 mar. 14:30   Politică
2678 0

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că actuala guvernare ar urmări implementarea unui tertip astfel ca într-un final președintele țării să fie ales, din nou, de Parlament.

Asta, după ce la Adunarea Generală a Judecătorilor, magistrații au întrerupt ședința și nu au ales noii membri ai CSM, iar președintele Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a dat asigurări că CSM-ul urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md

De partea cealaltă, deputatul PAS Dorian Istratii spune că e vorba de teorii conspiraționiste promovate de Nagacevschi. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„De îndată ce a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor, acolo unde judecătorii au spus că este nevoie de timp pentru a fi examinate contestațiile depuse de către alți judecători care n-au trecut prevetting-ul, imediat a apărut un mare scandal în spațiul public. Pentru mine este straniu acest scandal și încep a crede acelor teorii care sînt expuse în spațiul public că, în realitate, problema e că e nevoie urgent de un CSM pentru a alege cel de-al șaselea judecător al Curții Constituționale pentru a schimba balanța decizională din cadrul Curții Constituționale, în contextul examinării constituționalității Partidului Șor și ce se întîmplă cu mandatele Partidului Șor în cazul în care se declară neconstituțional partidul. Plus că în spațiul public a mai apăprut o versiune că se dorește revizuirea deciziei Curții Constituționale din 2015, prin care s-a trecut de la alegerea președintelui prin Parlament, la alegerea președintelui de către popor. Ambele aceste teorii au dreptul la existență, deoarece în cazul în care Curtea Constituțională declară neconstituțional Partidul Șor și re-repartizează mandatele acestui partid către PAS și către Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, în cazul dat PAS va avea majoritate constituțională, ceea ce le-ar permite să aleagă în anul 2024 viitorul președinte al țării prin Parlament”, a declarat fostul ministru al Justiției și fostul jurist al PSRM, Fadei Nagacevschi, la „Secretele Puterii”. Deputatul PAS Dorian Istratii spune însă că e vorba de teorii conspiraționiste.

„Toate teoriile conspirațoniste ale domnului Nagacevschi, care le-a învățat pe de rost venind de acasă, deja le-am auzit cu toții. El și anterior le-a aruncat în spațiul public. Eu vreau să le spun cetățenilor în felul următor - din 12 membri ai CSM, 12 trebuie aleși. Doar că acest lucru trebuie făcut consecutiv, în funcție de rezultatele prevetting-ului, în funcție de toate procedurile legale care există. Acum, după patru ani de zile, a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor care trebuia să aibă loc anual. Nu am văzut un raport clar al fiecărui membru al CSM-ului care trebuia să fie în această Adunare și cu ce s-au ocupat ei în atîția ani. Am văzut tergiversări. Or, dacă chiar se dorea de ales oameni cinstiți și corecți la CSM, trebuia ca Adunarea Generală, avînd rezultatele de cinci candidați după procedura de prevetting, avînd acești cinci candidați, trebuia să aleagă dintre ei. Or, dacă au obosit de dimineață și pînă seara să stea în ședință, puteau să stabilească a doua zi ședința, după ora 9 sau 10. Trebuiau să stabileaacă regulamentul și să-și aleagă membrii în CSM. Conform legii, membrii CSM sînt aleși și de către Parlament și noi vom face aceasta în urma rezultatelor prevetting-ului și vom debloca această situație”, a declarat deputatul PAS Dorian Istratii.


Amintim că, pe 17 martie, ședința Adunării generale a judecătorilor, care a fost convocată pentru prima oară în ultimii patru ani, a fost întreruptă pînă pe 28 aprilie. Decizia a fost luată după șase ore de discuții. Pe ordinea de zi au fost patru subiecte, printre care și chestiunea privind alegerea celor patru membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii din rîndul judecătorilor, din cei cinci care au promovat evaluarea Comisiei pre-vetting.

Ulterior, pe 20 martie, președintele Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația din justiție. După ședința CSS, șefa statului a declarat că Consiliul Superior al Magistraturii urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile.

14
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий