Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nagacevschi: CSJ a dat de pămînt cu pre-vettingul PAS

2 aug. 2023,, 07:45   Politică
2813 0

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi a venit cu un comentariu, după ce Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile mai multor procurori și judecători, care au picat evaluarea pre-vetting și a anulat deciziile Comisiei. „Un nou eșec răsunător al guvernării.

Este tot mai consolidată opinia în societate că scopul așa-zisei reforme a PAS a fost de a prelua controlul asupra sistemului judecătoresc”, a menționat juristul, notează Noi.md cu referire unimedia.

„Un nou eșec răsunător al guvernării, Curtea Supremă de Justiție a dat de pămînt cu prevettingul PAS.

Zeci de contestații ale candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor împotriva Comisiei de evaluare a integrității (prevetting) au fost admise de către Curtea Supremă de Justiție. Deciziile sînt bine argumentare și legale.

Reamintesc, am avertizat guvernarea, am avertizat partenerii de dezvoltare că reforma justiției a PAS este un fake, care va finaliza cu un mare eșec. De fapt, este tot mai consolidată opinia în societate că scopul așa-zisei reforme a PAS a fost de a prelua controlul asupra sistemului judecătoresc.


Acum ce avem:

1. Reieșind din deciziile CSJ, mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii aleși de PAS prin comisia sa politică sînt delegitimate, ba chiar, se atestă elemente ce pun la îndoială legalitatea mandatului membrilor. Altfel spus, sistemul CSM este destabilizat;

2. Se atestă irevocabil că Comisia de prevetting este una neprofesionistă, care face partizanat politic, utilizează duble standarde, iar candidații care nu au promovat prevettingul au fost descalificați abuziv;

3. Promisiunile guvernării date Uniunii Europene cu privire la reforma justiției a PAS și finalizarea urgentă a evaluării candidaților pentru CSM și CSP sînt compromise. Țara s-a discreditat din cauza incompetenților de la guvernare și a compromis acordurile de finanțare ale țării cu UE, unul dintre acorduri a fost votat chiar ieri în Parlament în prima lectură. Nu-i așa?

4. Sistemul judecătoresc este totalmente destabilizat;

5. Sistemul procuraturii intră în zona destabilizării.

La final, reiterez apelul către guvernare.

Terminați cu experimentele, implementați adecvat reforma constituțională (sistemul judecătoresc și CSM) și strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției, susținute larg pe intern și pe extern. Lăsați judecătorii și procurorii să-și delege singuri reprezentanții săi în CSM și CSP și nu umblați cu șmecheriile. Înlăturați incompetenții din partid responsabili de domeniul reformei justiției.

Plecați urechea la opiniile specialiștilor, chiar dacă nu vă place poziția lor.

Voi încă nu conștientizați ce vă așteaptă cu butaforia voastră de vetting total aiurea, care nici măcar nu este vetting, dar o banală șarlatanie, escrocherie de zeci de milioane de lei cheltuite din buzunarul oamenilor pentru niște rapoarte inutile ce pot fi făcute în cadrul sistemului CSM/CSP conform standardelor internaționale. Această acțiune se face doar pentru a minți cetățeanul că faceți o mare reformă și pentru a vă menține la putere.

Ah da, acum ce faceți cu Adunarea generală a procurorilor, or evaluarea nu a luat sfîrșit, urmare a deciziilor CSJ.

Sau ne facem că plouă? La cine veți arăta cu degetul, a cui „mînă”, care „grup criminal” v-a încurcat acum? Cine vă mai este de vină că sînteți niște ratați aroganți și mincinoși? Știu, căutați vinovatul, dar problema sînteți voi și cei în care ați avut încredere, chiar dacă ați fost avertizați.

Sunteți un fenomen toxic și un eșec pentru țară, regretabil. Ieșiți public cu sloganul: „sistemul corupt ripostează” și mergeți repejor în vacanță. Poate prin Comisia Situații Excepționale inițiați vreo perlă. Așteptăm măcar circ, dacă politici calitative nu puteți genera”, a menționat Fadei Nagacevschi.

35
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?