X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1085

Mureșan: „R. Moldova este pregătită să înceapă procesul de aderare la UE”

17 iun. 13:27   Politică
1732 0

Deputatul european Siegfried Mureșan a declarat că Avizul Comisiei Europene confirmă că Republica Moldova și Ucraina sînt pregătite să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană.

„Avizul dat astăzi de Comisia Europeană privind acordarea, cu anumite condiții, a statutului de stat candidat pentru Ucraina și Republica Moldova confirmă că cele două țări sînt pregătite să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Aștept acum din partea tuturor țărilor UE să confirme acest lucru prin acordarea statutului de stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova la Consiliul European din 23 - 24 iunie.

Noi, Parlamentul European, am adoptat încă de la 1 martie o rezoluție în care îi oferim Ucrainei o perspectivă europeană și am votat în data de 5 mai, cu largă majoritate, o rezoluție, negociată de mine, prin care cerem acordarea statutului de stat candidat Republicii Moldova.

Am spus încă de la începutul invaziei ruse că atît Ucraina, cît și Republica Moldova sînt foarte importante pentru securitatea Uniunii Europene. De aceea, merită și trebuie să le oferim o perspectivă europeană.


Ucrainenii luptă cu arma în mînă pentru valori europene, pentru libertate, pentru dreptul de a alege un viitor european.

Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au primit jumătate de milion de refugiați ucraineni în ultimele luni, oferindu-le hrană, adăpost și îngrijire medicală. Prin gestionarea crizei refugiaților, Republica Moldova a acționat în spirit european și a făcut un mare serviciu întregii Uniuni Europene.

Atît Republica Moldova, cît și Ucraina au dovedit că sînt pregătite să înceapă procesul de aderare la UE prin completarea, în timp record, a chestionarelor de aderare.

Ambele țări implementează acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova din 2016, iar Ucraina din 2017. Multe dintre condițiile prevăzute în acordurile de asociere se regăsesc și în procesul de aderare la UE, ca atare, cele două țări sînt pregătite și nu vor începe de la zero reformele necesare procesului de aderare.

Niciuna dintre țări nu a cerut să beneficieze de scurtături, ambele state vor ca aderarea la UE să fie făcută pe merit.

De aceea, răspunsul Uniunii Europene la cererea de aderare trebuie să fie da, haideți să ne apucăm de treabă. Cu cît începem mai repede să lucrăm cu cele două țări, cu atît oamenii din Ucraina și Republica Moldova vor beneficia mai mult și mai repede de pe urma integrării europene”, a declarat Mureșan.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав