Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Muravski: "Neutralitatea Republicii Moldova se află sub presiunea partenerilor occidentali"

26 ian. 2023,, 19:45   Politică
2142 1

Neutralitatea Moldovei se află sub presiunea partenerilor occidentali, care, într-o anumită măsură, sînt interesați la maxim de crearea unui front politic și psihologic anti-rus unificat și pot condiționa acordarea de finanțare țării noastre prin realizarea unei anumite politici, agende în direcția de care au nevoie.

Această opinie a fost exprimată de expert independent, fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei al Moldovei, Alexandr Muravschi, în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Feodorova, transmite Noi.md .

El a menționat că Ppeședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat anterior că au loc discuții serioase cu privire la posibila revizuire a statutului de neutralitate al țării.

"Problema este că nu au loc nici un fel de discuții. Iar faptul că anumiți reprezentanți ai puterii, președintele, Ministrul Apărării sau alții aruncă în societate fraze care pot pune sub semnul întrebării necesitatea menținerii neutralității, este o problemă foarte gravă. Pentru că vorbim despre o problemă importantă, una semnificativă – despre alegerea căii țării, despre posibilele consecințe. Prin urmare, pe probleme de o importanță atît de mare sînt necesare cele mai extinse discuții publice, mese rotunde, conferințe, lucrul cu populația, inclusiv în teritorii", a spus Alexandr Muravschi.

El a atras atenția asupra modului în care se schimbă poziția conducerii Republicii Moldova în ceea ce privește neutralitatea.


"De la începutul războiului din Ucraina, neutralitatea a fost interpretată ca cea mai importantă garanție a protecției, iar acum a apărut întrebarea că neutralitatea nu ne protejează, de aceea este necesar să devenim parte a alianței. Înseamnă că există influența partenerilor occidentali", a declarat fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova.

El a subliniat că, pe de o parte, există declarații ale conducerii țării că nu există riscuri de invazie a Rusiei în Moldova, nu există riscuri de atac. Despre acest lucru adeclarat conducerea moldovenească și română. Pe de altă parte, se fac declarații constante despre cine ne va proteja în cazul în care vom fi atacați.

"Dacă nu sînt riscuri, înseamnă că există timp pentru o discuție mai largă cu privire la acest proiect. Dar, într-o anumită măsură, partenerii occidentali sînt interesați la maxim de crearea unui front anti-rus unificat, dacă nu militar, atunci politic și psihologic. Vedem că acest subiect se află chiar în Raportul Comisiei Europene privind analiza îndeplinirii obligațiilor de către Republica Moldova pentru primele șase luni de la obținerea statutului de candidat la aderarea la UE. Raportul nu a fost încă publicat, dar, potrivit informațiilor care se scurg în mass-media, în el se subliniază faptul că Moldova nu se alătură atît de activ și pe deplin sancțiunilor și acțiunilor anti-ruse. Prin urmare, eu cred că există o anumită presiune din această direcție", a spus Alexandr Muravschi.

"Trebuie să înțelegem perfect că ni se spune întotdeauna că există șantaj din partea Rusiei etc. Într-o anumită măsură, putem fi de acord cu acest lucru. Într-o anumită măsură, există o condiționalitate a unor acțiuni. Dar acest lucru nu este mai puțin prezent și din partea UE. Cînd spun că ni se acordă împrumuturi și granturi, granturile implică faptul că banii sînt acordați gratuit... Din punct de vedere financiar, poate că sînt gratuiți, dacă nu trebuie să întoarcem acești bani. Dar în spatele acestui lucru există întotdeauna ceva. Uneori aceste condiții sînt vociferate, alteori - nu, dar grantul nu este oferit pur și simplu, dar pentru faptul că veți urmări o politică într-o direcție concretă, veți urmări o anumită agendă și acolo există multe întrebări și capcane", crede fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova.

P. S. Din partea redacției adăugăm că, așa cum s-a menționat în repetate rînduri, în orice caz, avînd în vedere actuala Lege cu privire la Banca Națională (BNM), BNM returnează toți banii primiți de la partenerii occidentali înapoi în Occident, la dobînzi foarte mici, în așa-numitele rezerve valutare ale BNM, care astăzi sînt de 3 ori mai mari decît toate normativele.

28
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?