Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Muravschi , despre statutul de candidat la UE: „Există îngrijorare și înțelegere a importanței acestui eveniment”

27 iun. 2022,, 15:00   Politică
2893 0

Moldova a primit foarte repede statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană din cauza situației politice actuale, însă țara nu este, în general, pregătită din toate punctele de vedere să adere la UE și poate rămîne cu acest statut pentru mult timp.

Este opinia exprimată de fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova, iar acum expert independent Alexandru Muravschi, vorbind în emisiunea „ Главный вопрос ” cu Iulia Fedorova de la postul de televiziune NTV Moldova, relatează Noi.md

„Am vorbit de mult despre faptul că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, ei bine, la început în statutul de candidat, este un proces care, pe de o parte, este foarte lung, anevoios, dificil, dar se poate întîmpla foarte rapid din cauza mai multor circumstanțe politice. În acest moment, s-a dezvoltat o astfel de situație politică încît decizia de a acorda Moldovei statutul de candidat la aderarea la UE a fost luată foarte rapid, în comparație cu modul în care au fost luate aceste decizii pentru multe alte țări, unde au trecut ani, nu luni de zile, de la aplicarea pentru aderare pînă la obținerea statutului de candidat”, a spus Alexandru Muravschi.

„Acum s-a întîmplat foarte repede și consider acest lucru, desigur, ca un eveniment istoric pentru Moldova, pentru că intră într-o nouă fază. De ce s-a întîmplat acest lucru și cum să o tratăm, ce ne va oferi și ce ne așteaptă – acestea sînt o mulțime de întrebări, la care este foarte greu de dat imediat răspunsuri univoce. Eu personal, la fel ca mulți alți cetățeni ai Moldovei, am acum sentimente confuze, pentru că, pe de o parte, există o înțelegere a importanței acestui eveniment. , iar pe de altă parte, există îngrijorare. Există o împrăștiere de opinii în comentarii – de la, în linii mari, încîntarea cățelușului pînă la o respingere categorică, absolută. Dar sînt foarte puține astfel de argumente suficient de echilibrate care evaluează în mod obiectiv situația”, a spus fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova.

„Acest eveniment s-a petrecut destul de repede, și s-a întîmplat din cauza condițiilor politice predominante și de aceea bucuria pe care eu, în principiu, ar trebui să o simt pe deplin ca adept al integrării europene, este umbrită de anumiți factori legați de faptul că s-a întîmplat pe fundalul războiului din Ucraina. Și înțelegem perfect situația că Moldova, în general, nu este pregătită din toate punctele de vedere pentru aderarea la UE, dar poate exista o anumită rezervă că trebuie să înțelegem perfect că Moldova nu este pregătită pentru aderare la Uniunea Europeană și statutul de candidat pare doar să sugereze că l-am primit mai devreme, dar sugerează că ar putea fi necesar să rămînem mai mult în acest statut și să facem mai mult, deoarece decalajul nostru față de parametri este mai mare decît în cazul țărilor care au primit statutul de candidat și pînă în prezent, de exemplu, țările din Balcanii de Vest , nu au aderat la UE”, a subliniat Alexandru Muravschi.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?