X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Municipiul Bălți și-ar putea schimba statutul

30 sep. 2021,, 14:23   Politică
2723 0

Deputații Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) au înregistrat joi un proiect de lege privind statutul municipiului Bălți.

Prezentînd proiectul în cadrul unei conferințe de presă, ei au menționat că „proiectul va contribui substanțial la consolidarea capacității administrației publice locale a municipiului Bălți”, transmite Noi.md cu referire la Infotag.

Deputatul și candidatul PAS la alegerile pentru funcția de primar al capitalei de nord, Boris Marcoci, a spus că „din 2012 pînă în ziua de astăzi, multe Guverne au început acest proiect, însă acesta nu a fost dus pînă la capăt”.

„Astăzi am înregistrat un proiect prin care capitala de nord a Moldovei să aibă un statut aproximativ cu cel al Chișinăului”, a menționat el.

Potrivit lui, conform noului cadru legal, impozitul pe venit al persoanelor fizice va rămîne la Bălți, în proporție de 100%. Impozitele pe venitul persoanelor juridice vor fi transferate în proporție de 50% în caznaua municipalității.

De asemenea, se propune ca de la 1 ianuarie, 50% din defalcările de la taxa pentru folosirea drumurilor să rămînă orașului.

Deputata PAS, Liliana Grosu, a menționat că „prin acest proiect se propune introducerea delimitării între competențele primarului, în special cele proprii și cele delegate”.

„Astfel, cele delegate să fie finanțate din bugetul de stat, iar cele proprii din bugetul local. Totodată, competențele proprii să fie împărțite în obligatorii și voluntare. Această delimitare va permite asigurarea financiară completă și realizarea tuturor competențelor administrației publice locale. Venim cu propunerea de a institui un mecanism separat de colectare a taxelor locale, pentru că, în prezent, acestea sînt percepute de instituțiile fiscale, care nu au demonstrat un randament necesar la perceperea lor”, a explicat ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?