Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moțpan: În soluționarea diferendului transnistrean ar trebui implicate și alte organisme internaționale

22 feb. 2021,, 10:58   Politică
3094 7

Astăzi, deputatul Fracțiunii PLATFORMA DA, Chiril Moțpan, a susținut un briefing de presă privind situația din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care continuă să fie o sursă constantă de riscuri pentru securitatea statului și cetățenilor.

„Situația din regiunea transnistreană a Republicii Moldova este o sursă constantă de riscuri pentru securitatea statului și a cetățenilor lui, iar perspectivele de soluționare a conflictului, a situației din regiunea separatistă și cele privind retragerea trupelor ruse sînt incerte, în ciuda faptului că subiectul este mai prezent ca oricînd pe agendele politice ale statelor-membre NATO, UE și ale fostelor state sovietice”, spune Moțpan

Totodată potrivit acestuia, poziția Platformei DA a fost formulată în repetate rînduri – retragerea trupelor armate ale Federației Ruse, evacuarea depozitelor și înlocuirea actualei operațiuni de menținere a păcii, dominate de Federația Rusă, cu o misiune de observatori civili.

”Din păcate, la nivelul societății din Republica Moldova nu există încă un consens asupra evenimentelor de la Nistru din 1992 și nici asupra situației prezente. Există extrem de multă dezinformare, ezitare, se atestă încercări de a menaja interesele structurilor separatiste neconstituționale, fie în speranța unei „reintegrări” prost înțelese, fie din motive ascunse, legate de interesele politico-economice ale anumitor structuri politice de la Chișinău.

Dar situația se acutizează din ce în ce mai mult, atît din cauza presiunilor externe, cît și a unor interese obscure ale unor persoane neinteresate de soluționarea conflictului. Voi trece în revistă doar un șir de fapte”, a mai declarat deputatul Platformei DA.


Potrivit lui Moțpan, singurii factori care ar putea schimba ceva ar fi susținerea din partea Occidentului și o poziție fermă a autorităților de la Chișinău.

”Primul lucru pe care îl poate face Chișinăul este să nu mai accepte compromisuri. În mare parte, faptul că a acceptat asemenea „cedări tactice” motivate, de fapt, de interesele corupților, l-a și discreditat în fața Tiraspolului. Pentru care merite liderii separatiști sînt menajați de structurile constituționale, inclusiv li se orgaizează deplasările la Moscova prin VIP la Aeroportul Internațional Chișinău? Poate a venit timpul să demonstrăm că avem capacitatea să ne opunem tendințelor de fortificare a regimului separatist prin lipsa unei atitudini clare, prin lașitatea noastră.

În al doilea rînd, oficialii de la Chișinău ar trebui să formuleze proteste clare în raport cu orice încălcare a acordurilor existente și să solicite documentarea încălcărilor atestate. Lista acestor încălcări ar urma să fie prezentată observatorilor internaționali, iar faptul că încălcările în cauză nu sînt soluționate de separatiști va servi ca motiv credibil pentru solicitarea de a schimba mecanismul operațiunii de menținere a păcii, trecînd-o sub mandat civil internațional.

În al treilea rînd, Chișinăul ar trebui să taxeze dur orice pretenție a Tiraspolului de a i se acorda „privilegii” ilegale. Unele acțiuni în acest sens au fost deja adoptate - a fost retrasă licența unei firme care se ocupa de exportul produselor de tutungerie în regiunea transnistreană, contribuind astfel parțial la reducerea contrabandei cu țigări. Dacă și alte „filiere” economice ilegale ale Tiraspolului ar fi blocate, cel mai probabil, liderii separatiști ar înceta jocurile ipocrite cu care ne-au deprins, iar caracterul absurd al solicitărilor lor ar deveni evident.

În al patrulea rînd, ar trebui ca structurilor de forță de la Chișinău să li se ofere posibilitatea să-și apere cetățenii amenințați de regimul separatist, în primul rînd polițiștii ce activează în regiunea controlată de autoritățile separatiste și familiile lor, care se află într-o situație extrem de vulnerabilă.

Și nu în ultimul rînd, ar trebui implicate și alte organisme internaționale, care să „echilibreze” tendința OSCE de a reprezenta interesele Rusiei și de a promova o politică ce, nu cumva, să „supere” autoritățile ilegale de la Tiraspol.

Poate un nou deceniu și schimbarea politică la care asistăm vor oferi și noi posibilități pentru soluționarea conflictului transnistrean”, a conchis deputatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?