Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moscova vrea să vadă în noua conducere a Moldovei un partener pragmatic și constructiv. Opinie

11 aug. 2021,, 09:03   Politică
4940 5

Rusia a respectat alegerea poporului moldovenesc atît în alegerile prezidențiale, cît și în cele parlamentare. Faptul că șeful adjunct al Administrației Prezidențiale din Rusia, Dmitri Kozak, a devenit primul oaspete străin de rang înalt care a călătorit în Moldova pentru a purta discuții cu noile autorități vorbește despre faptul că Moscova dorește să vadă în noua conducere moldovenească un partener pragmatic și constructiv.

Autoritățile moldovenești - Președintele Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavrilița, ministrul de Externe Nicu Popescu – de asemenea au spus că vor să construiască relațiile cu Rusia în aceeași direcție.

Despre acest lucru a declarat bine-cunoscut jurnalist și politolog Valeriu Demidețchi, comentînd pentru NOI.md viitoare vizita a lui Dmitri Kozak și răspunzînd la întrebările la ce ar trebuie să se aștepte autoritățile Republicii Moldova de la vizita lui Dmitri Kozak, dacă participarea Republicii Moldova la unele proiecte neprietenoase pentru Rusia nu va afecta cumva construirea relațiilor moldo-ruse, și dacă există premise pentru dezvoltarea de pragmatică și reciproc avantajoasă a relațiilor bilaterale.

"Oamenii au observat că Rusia a ales să nu se implice în campania electorală din Moldova. Reprezentantul Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a cerut ca și UE și Statele Unite să nu întreprindă astfel de acțiuni, diplomații cărora nu au ascuns preferințele lor, și chiar în mod deschis au declarat că înainte de alegeri au majorat finanțarea așa-numitelor mass-media "independente" și organizațiilor non-guvernamentale, care, potrivit lor, ar fi trebuit să "lupta cu propaganda rusă". Dar, după cum știți, cine plătește, acela comandă muzica", a menționat Valeriu Demidețchi.

El a subliniat că a afirmat în repetate rînduri că relațiile bune cu Moscova sînt extrem de importante pentru Moldova.


”Și totul nu constă în faptul că producătorii noștri sunt interesați de piața rusă, acolo lucrează sute de mii de muncitori migranți, avem nevoie de surse de energie rusești, iar Moscova joacă un rol crucial în rezolvarea problemei transnistrene. Popoarele noastre sînt legate de relații de prietenie vechi de secole și, potrivit sondajelor, majoritatea covârșitoare a poporului nostru dorește să fie prieteni cu Rusia. Doar un politician cu vedere în perspectivă scurtă poate merge împotriva voinței oamenilor", a spus cunoscutul jurnalist și politolog.

El a menționat că nu este de acord cu cei care susțin că relațiile cu Moldova nu sînt importante pentru Rusia.

"Ei declară că, dacă Chișinăul urmărește o politică neprietenoasă în interesul concurenților Moscovei, Kremlinul poate nici măcar să nu observe. Desigur, relațiile cu Moldova nu se află în primele zece priorități ale politicii externe ruse. Dar știu cu siguranță că Moscova este interesată de relațiile de prietenie cu Moldova, unde trăiesc aproape un sfert de milion de cetățeni ruși. Și ei nu doresc ca evenimentele cu privire la Transnistria să se dezvolte după un scenariu negativ, așa cum a fost în Georgia și Ucraina. Moscova este convinsă că problema transnistreană, spre deosebire de problemele similare din aceste țări, are șanse mult mai mari de a fi soluționată exclusiv pe cale pașnică în cadrul integrității teritoriale a Republicii Moldova. Apropo, noua conducere de la Chișinău își declară public angajamentul față de această abordare. Dar nu sînt convins că unele forțe externe nu vor încerca să-i convingă pe politicienii moldoveni să participe activ la anumite proiecte anti-ruse pentru a ne atrage într-o confruntare cu Moscova și în interesul altora", a declarat Valeriu Demidețchi.

El a amintit că datorită lui Kozak, care a venit la Chișinău în 2003 la solicitarea președintelui Vladimir Voronin, liderii moldoveni și din transnistreni au elaborat și parafat un document care ar putea deveni un prolog al unificării țării.

Atunci au fost numite diferite motive ale eșecului - și presiunea Occidentului, și faptul că timp de 20 de ani ar putea fi legalizată prezența pacificatorilor ruși, și faptul că Tiraspolul a primit prea multe împuterniciri, și faptul că acest proiect a pus capăt planurilor susținătorilor unirii cu România. Au existat și alte versiuni.

"Dar au trecut aproape douăzeci de ani. Iar pacificatorii ruși nu au plecat nicăieri, în plus, nici măcar nu au fost create condiții pentru plecarea lor, deoarece în acest timp a crescut neîncrederea între Chișinău și Tiraspol, unde nu mai sînt de acord cu o federație cu Moldova, ci insistă asupra independenței depline. În discuțiile cu mine, politicieni și experți apropiați noii conduceri a țării mă conving că Chișinăul este conștient de toate riscurile în relațiile cu Moscova și nu intenționează să acționeze pripit, mai ales nu în interesul țării. Chiar vreau să cred. Căci noi cu toți trăim într-o casă comună. Și doar o persoană răutăcioasă sau nebună va dori să-i dea foc", a subliniat cunoscutul jurnalist și politolog.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?