COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

"Moscova nu crede în lacrimi". O nouă investigație despre ilegalitățile lui Renato Usatîi

"Moscova nu crede în lacrimi". O nouă investigație despre ilegalitățile lui Renato Usatîi

O nouă investigație scoate la iveală legăturile dintre Renato Usatîi și afaceriști dubioși din Rusia, dar și implicarea primarului de Bălți în mai multe scheme ilegale.

Potrivit portalului scheme.md, Usatîi a devenit milionar datorită lui Serghei Mendeleev, Boris Ușerovici și Valerii Markelov – oameni de afaceri din Moscova. Toți trei ar fi furat ani în șir bani din Căile Ferate Ruse, creînd firme căpușe, care erau subcontractori ai RJD, scrie scheme.md.

La un moment dat, cei trei afaceriști au hotărît ca Renato Usatîi să preia banca, care se afla în proprietatea lui Gherman Gorbunțov, “un alt bancher implicat în scheme dubioase și care o perioadă lungă de timp s-a ocupat de tranzitarea banilor prin Universal Bank. A fost prins că fura de la parteneri și aceștia au decis să-i dea locul lui Usatîi, care s-a autorecomandat că poate aranja totul la Chișinău cu Vladimir Plahotniuc. Se întîmpla cînd


Laundromatul era în floare, iar businessul de tranzitare promitea să fie unul profitabil.”, se arată în investigație.

Pentru că Gorbunțov a rămas în viață și l-a denunțat pe Renato Usatîi, iar misiunea de preluare a băncii a fost ratată, primarul de Bălți așa și nu a ajuns să preia fluxurile financiare prin Universal Bank, care într-un final a rămas fără licență și a falimentat.

„În tot acest timp, Plahotniuc nu a pierdut însă ocazia să se înfrupte din partea care-i revenea din schemele realizate împreună cu Platon pentru aceeași ruși. După ce oamenii legii de la Moscova au început să dea de urma schemelor folosite pentru tranzitarea banilor, pentru a scoate orice dubiu de pe sine, Plahotniuc anunță vînătoarea asupra lui Platon pe care într-un final îl încarcerează și, pe lîngă o parte din miliardul furat din sistemul bancar al Moldovei, îi pune în cîrcă și toată schema Laundromatului. Astfel acesta vroia să arate rușilor că el nu are nici o treabă cu spălarea miliardelor rusești.

Era prea tîrziu însă. Avea deja prea mulți dușmani la Moscova”, se mai arată în investigație.

În tot acest timp, Renato Usatîi a încercat să-și asume rolul de lobbyst. El le-a propus mai multor afaceriști din Rusia lucruri, pe care nu le-a putut realiza: „începînd cu privatizarea Căilor Ferate Moldovenești și preluarea unei părți din schema de tranzitare a banilor și terminînd cu privatizarea aeroportului”.

Autorul materialului mai spune că singurul om care-l mai susține pe Usatîi este Boris Ușerovici, care a fugit din Rusia și se află la Londra.

“Acesta s-a lăsat convins să îl finanțeze în continuare pe Usatîi în ultima lui bătălie. Miza este foarte mare pentru primarul de Bălți acum. Iar lațul se strînge pe zi ce trece – dovada este arestul a încă unui membru al grupării din care făcea parte – Mendeleev. Apropos, cu ceva timp în urmă cei doi s-au văzut la Londra, unde se află și vechiul lor prieten Gherman Gorbunțov, cu care se pare că s-au împăcat deja”, scrie autorul investigației.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load