Rusia acuză SUA de implicare în situaţia preelectorală din Moldova

Rusia acuză SUA de implicare în situaţia preelectorală din Moldova

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat marţi SUA că ar încerca să se amestece în afacerile interne ale Republicii Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare la 24 februarie, conform unui comentariu al diplomaţiei ruse citat de agenţia de presă oficială TASS, potrivit agerpres.


Ingerinţa în afacerile interne ale unor ţări străine a devenit de mult timp stilul de marcă al politicii externe a Washingtonului. Astăzi aceasta se manifestă în mod evident în cazul Venezuelei, unde SUA încearcă practic să dea o lovitură de stat. Din aceeaşi serie face parte şi ocuparea unei părţi a teritoriului Siriei, după încercări nereuşite de a răsturna guvernul legitim din Damasc… O soartă similară se pare că i se pregăteşte Republicii Moldova’, susţine MAE rus în text.


În mod concret, MAE rus îl critică pe noul ambasador al SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan, care – potrivit diplomaţiei ruse – ‘imediat după preluarea mandatului în toamna trecută, a început să participe activ la procesele interne ale Republicii Moldova’. Ministerul de Externe rus s-a arătat nemulţumit de faptul că diplomatul american ‘îi susţine public pe unii politicieni şi face recomandări cu privire la desfăşurarea alegerilor parlamentare’.


Americanii ‘intenţionează să evalueze natura democratică a acestor alegeri în funcţie de cine va cîştiga’ la scrutinul din Republica Moldova, mai susţine MAE rus, conform căruia ‘dacă cîştigătorul nu va mulţumi Washingtonul, moldovenii sînt ameninţaţi cu ruperea legăturilor cu Occidentul şi chiar cu repetarea Maidanului ucrainean’. ‘Nu ne-am dori ca Moldova să devină o altă scenă pentru astfel de experimente iresponsabile care au distrus Irakul şi Libia, care au scufundat Siria şi Ucraina în abisul unor conflicte sîngeroase’, afirmă diplomaţia rusă, în condiţiile în care guvernele care s-au succedat în ultimii ani la Chişinău au acuzat în repetate rînduri Rusia de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova.


În acest context, MAE rus declară că speră ca poporul moldovean să poată să aleagă independent, ‘fără sfaturile venite de la Washington’.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load