X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moldova va fi recunoscută oficial candidată la aderarea la UE – proiect de decizie

22 iun. 2022,, 17:00   Politică
2922 0

Liderii Uniunii Europene vor aproba, la Bruxelles, recomandarea Comisiei Europene de a acorda Moldovei și Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Acest lucru, potrivit „Adevărului european”, se precizează în ultimul proiect de concluzii al summit-ului UE, care a fost fost pus la dispoziția publicației Euractiv.

„Consiliul European a decis să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată”, se arată în proiectul de decizie al liderilor UE care se vor reuni la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie.

Liderii UE vor decide următorii pași pentru aderarea țărilor după ce toate condițiile stabilite de Comisia Europeană vor fi îndeplinite pe deplin, se adaugă în proiectul de decizie.

Primul raport de evaluare privind respectarea de către Moldova a condițiilor este așteptat ca parte a revizuirii periodice a extinderii de către Comisia Europeană pînă la sfîrșitul acestui an.


În ceea ce privește Georgia, formularea summit-ului UE va fi: „Consiliul European este pregătit să acorde Georgiei statutul de țară candidată după ce a luat în considerare prioritățile indicate în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei”.

„Progresul fiecărei țări pe drumul către Uniunea Europeană va depinde de propriul merit în îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, inclusiv de capacitatea UE de a accepta noi membri”, se mai arată în proiectul de concluzii.

Această formulare sugerează că UE nu intenționează să unească Ucraina și Moldova într-un singur pachet, așa cum s-a procedat în cazul Macedoniei de Nord și Albaniei.

Mai mulți diplomați UE au spus că, după cîteva zile de discuții interne în UE, nu a existat o singură țară dintre cele 27 de state membre UE care să se opună acordării statutului de candidat Moldovei și Ucrainei.

Pe 17 iunie, Comisia Europeană și-a făcut publice concluziile privind ofertele UE pentru Ucraina, Moldova și Georgia, recomandînd ca primelor două să li se acorde statutul de candidat.

Totodată, pentru Moldova în UE au fost prescrise o serie de cerințe pe care trebuie să le îndeplinească pentru a nu pierde noul statut și a trece la următoarea etapă a procedurii.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?