Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Moldova și Polonia au semnat o declarație

24 iul. 2018,, 08:12   Politică
6082 0

Republica Moldova și-a reconfirmat parcursul european și a apreciat sprijinul acordat de Polonia în drumul spre integrarea europeană, potrivit unei Declarații comune semnate în urma celei de-a V-a sesiuni a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău.

În urma reuniunii, copreședinții Adunării Parlamentare, Nae-Simion Pleșca și Ryszard Terlecki au anunțat rezultatele întrevederii în cadrul unei conferințe de presă.

Cei doi oficiali au remarcat că la reuniune s-a discutat despre implementarea Acordului de Asociere cu UE și experiența poloneză în procesul de preaderare, programele de asistență poloneză aflate în desfășurare în Republica Moldova, noi mecanisme de valorificare a efectelor cooperării interparlamentare și post-conferința interparlamentară „Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic – provocările actuale de securitate”.

„Colaborarea cu Polonia este una frumoasă și de succes. Am discutat despre sprijinul și experiența împărtășită de Polonia. În prezent, există zeci de localități înfrățite, zeci de instituții de învățămînt ce au o colaborare strînsă cu Polonia, avem o conlucrare frumoasă și în domeniul sănătății și cel al agriculturii. Totodată, la finele lunii septembrie, în Polonia va fi organizată prima ediție a festivalului strugurilor. Mulțumim încă o dată pentru sprijinul acordat în apropierea de UE”, a spus co-președintele Adunării, Nae-Simion Pleșca.

La rîndul său, Ryszard Terlecki a subliniat că Republica Moldova este un partener foarte important pentru Polonia. „Avem în desfășurare mai multe proiecte comune în domeniul sănătății, apărării și educației. Reconfirmăm susținerea noastră în parcursul european al Republicii Moldova și ne dorim o colaborare frumoasă și în continuare, întrucît ne leagă dorința față de suveranitate, independență și identitate națională”, a afirmat oficialul străin.


În cadrul vizitei la Chișinău, delegația poloneză are programate întrevederi cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, cu investitorii polonezi și reprezentanți ai companiilor moldovenești beneficiari ai Programului de asistență poloneză.

Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Republica Polonă este un organ consultativ interparlamentar, constituit în vederea elaborării punctelor de vedere comune privind proiectele ce reprezintă obiect de interes bilateral, în special în contextul procesului de asociere a Republicii Moldova la UE. Adunarea se întrunește în sesiuni plenare, care se convoacă o dată pe an, alternativ în Polonia şi R. Moldova. Ultima reuniune a Adunării Parlamentare a avut loc la Varșovia, în perioada 8-10 octombrie 2017.

Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și Republicii Polone a fost constituită în iulie 2011, la Chișinău. Totodată, Parlamentul țării noastre face parte din Adunarea Parlamentară trilaterală Georgia – Ucraina și Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?