X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Moldova și Kazahstan vor extinde comerțul și vor deschide ambasade în Nur-Sultan și Chișinău

28 mai. 2019,, 18:30   Politică
3143 0

Moldova și Kazahstan intenționează să extindă cooperarea comercială, economică și investițională, precum și să deschidă reciproc ambasade la Nur-Sultan și, respectiv, Chișinău, transmite Noi.md.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul întrevederii dintre președintele Moldovei, Igor Dodon, şi președintele Kazahstanului Kassym-Zhomart Tokayev, în cadrul vizitei de lucru de două zile în această republică, care a început astăzi.

Cei doi oficiali au discutat mai multe chestiuni cu privire la relațiile de cooperare bilaterală, menționînd cu satisfacție ascensiunea dialogului politic la nivel înalt, în beneficiul popoarelor noastre.

În acest context, cei doi preşedinţi au apreciat înalt perspectiva dezvoltării relațiilor moldo-kazahe, exprimîndu-şi disponibilitatea pentru continuarea dialogului în acest sens. Totodată, ei au constatat o realizare insuficientă a acestui potenţial, mai ales în domeniul comercial-economic.

Astfel, în anul 2018, cifra de afaceri dintre țările noastre a constituit 22 de milioane de dolari – cu 18 la sută mai mult comparativ cu anul precedent. Interlocutorii au menţionat necesitatea dinamizării cooperării bilaterale, în vederea eliminării barierelor existente și consolidării raporturilor comercial-economice.


În cursul întrevederii cu preşedintele Kazahstanului, Igor Dodon a apreciat pozitiv baza normativă și de drept, care include 31 de acorduri bilaterale în majoritatea domeniilor de cooperare, inclusiv cu privire la încurajarea și protecția reciprocă a investiților.

În acelaşi context, părţile au menționat interesul reciproc față de creșterea nivelului de reprezentanță diplomatică a țărilor noastre pînă la rangul de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar și deschiderea ambasadelor la Chișinău și Nur-Sultan.

De asemenea, a fost subliniată importanța dinamizării activității Comisiei Interguvernamentale bilaterale, însă acest lucru depinde de reglementarea problemelor politice interne din Republica Moldova.

În altă ordine de idei, cei doi şefi de stat au remarcat rolul pozitiv al diasporei moldovenești din Kazahstan, din care fac parte aproximativ 30 de mii de persoane și care contribuie activ la apropierea țărilor și popoarelor noastre.

La finalul întrevederii, Igor Dodon și-a exprimat speranța că rezultatele alegerilor prezidențiale din Kazahstan programate pentru 9 iunie vor contribui la continuarea dialogului politic la nivel înalt dintre țările noastre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?