X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova nu insistă asupra retragerii forțelor ruse de menținere a păcii. Declarație

23 aug. 2021,, 16:45   Politică
6042 9

În prezent, Moldova nu insistă asupra retragerii forțelor ruse de menținere a păcii de pe teritoriul regiunii transnistrene.

Acest lucru a fost declarat de cunoscutul jurnalist Valeriu Demidețchi în cadrul emisiunii „Mehanizm deistvia” cu Elena Levițkaia-Pahomova pe postul NTV-Moldova, relatează Noi.md.

Potrivit acestuia, Chișinăul deocamdată nu insistă asupra retragerii forțelor ruse de menținere a păcii, înțelegînd că este necesar să existe un alt mecanism de menținere a păcii care să îl înlocuiască pe cel existent, iar acest lucru necesită noi acorduri și consimțămîntul părților.

După cum a menționat Valeriu Demidețchi, Chișinăul optează pentru retragerea Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria, dar există unele dificultăți și anumite „piedici”.

„În primul rînd, majoritatea personalului militar - 80-90% din personalul GOTR sînt locuitori ai Moldovei și Transnistriei, au cetățenia rusă, iar în al doilea rînd, personalul militar al GOTR care apără pacea și liniștea în Zona de securitate este efectivul al două batalioane, dintre care unul de menținere a păcii. Ei își fac serviciul în contingentul de menținere a păcii pe bază de rotație. În timp ce un batalion se află în Zona de securitate împreună cu „căștile albastre” de la Chișinău și Tiraspol, alți militari sînt instruiți și păzesc depozitele cu munițiile învechite de la Cobasna. Se schimbă la fiecare șase luni. Și acest lucru este bine cunoscut de politicienii moldoveni. Dacă eliminăm GOTR, atunci nu va exista niciun mecanism de menținere a păcii pe Nistru”, a spus jurnalistul.


El a reamintit că Rusia este pregătită să evacueze munițiile învechite din regiune sau să le caseze pe loc, dar pentru aceasta este necesar și acordul Transnistriei.

„Statele Unite au o singură sarcină: prin orice modalitate să-i scoată pe ruși de aici. Aceasta este o geopolitică normală. Țările mari concurează între ele și au propriile lor interese”, a menționat Valeriu Demidețchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?