X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova îşi va dezvolta cooperarea cu NATO, dar nu va adera la această alianță

11 feb. 2022,, 17:30   Politică
3016 16

Moldova va continua să-şi dezvolte cooperarea cu NATO, „bazată pe respectarea neutralității sale constituționale, dar nu urmărește scopul de a adera la Alianța nord-atlantică”. Acest lucru se precizează în noul Plan individual de acțiuni al parteneriatului (IPAP) RM-NATO pentru 2022-2023.

IPAP a intrat în vigoare după ce a fost publicat vineri în Monitorul oficial, transmite Noi.md cu referire la infotag.md.

Documentul confirmă că „asocierea politică și integrarea economică prin implementarea Acordului de Asociere cu UE, precum și extinderea dialogului politic și consolidarea cooperării practice cu structurile euro-atlantice, rămân principalele obiective strategice pentru dezvoltarea Republica Moldova”.

În conformitate cu Planul, Moldova „se va concentra pe dezvoltarea potențialului militar pe termen lung asociat programelor și proiectelor de ajutor extern, asigurând un grad înalt de eficiență și mobilitate a forțelor și mijloacelor Armatei Naționale”. Vor fi luate măsuri pentru dezvoltarea sistemelor de comandament și control, a sistemelor de luptă și logistică, a capacității de control al spațiului aerian, precum și pentru modernizarea centrelor de instruire, menținerea unei bune condiții și modernizarea echipamentului militar, a armelor și munițiilor.

Primul plan de cooperare cu NATO a fost semnat în 2006. De atunci, IPAP a fost aprobat la fiecare doi-trei ani pentru perioada următoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?