X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

„Moldova este singura patrie pentru găgăuzi”. Declarație

28 sep. 2022,, 16:44   Politică
3021 0

Găgăuzia este o formă de autodeterminare a găgăuzilor, dar exclusiv în cadrul Moldovei. Acest lucru se menționează în declarația Adunării Populare a Găgăuziei.

Potrivit conducerii APG, în ultima perioadă de timp se poate auzi adesea de la politicieni și jurnalişti „despre pericolul din partea Găgăuziei pentru integritatea şi securitatea Republicii Moldova”.

În acest sens, Prezidiul Adunării Populare a emis o declaraţie în care a calificat astfel de declaraţii „neîntemeiate şi periculoase, care au drept scop semănarea discordiei între popoarele găgăuz şi moldovenesc, care sînt părţi cheie ale unei naţiuni moldoveneşti unice”.

„Prezidiul Adunării Populare din Găgăuzia declară: UAT Găgăuzia – în contextul istoric, prezent și viitor, este parte integrantă și indivizibilă a Moldovei. Autonomia găgăuză este o formă de autodeterminare a poporului găgăuz, dar numai în cadrul unui singur stat moldovenesc, care a devenit singura patrie pentru micul popor găgăuz”, se arată în comunicat.

APG a remarcat că Găgăuzia „reprezintă o amenințare” doar pentru cei care pledează pentru unificarea cu alte țări.


Amintim că pe 2 octombrie era programat un congres general al deputaților Găgăuziei de toate nivelurile. Se presupunea că la acesta vor lua parte deputații APG din legislatura actuală și cea precedentă, bașcanul Găgăuziei și reprezentanți ai Comitetului Executiv, primarii și consilierii locali, precum și deputații parlamentului avînd legătură cu Găgăuzia. În cadrul ședinței s-a planificat să se discute situația din autonomie și relația dintre Comrat și Chișinău. Cu toate acestea, ulterior evenimentul a fost amînat pentru o perioadă nedeterminată.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?