X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moldova este o piatră mică în mozaicul geopoliticii mari. Opinie

31 mai. 2021,, 17:10   Politică
2639 5

În Moldova, orice politică capătă în cele din urmă o nuanță geopolitică, deoarece în cei 30 de ani de independență statul și societatea nu au depășit scindarea internă profundă în baza principiilor civilizaționale. Dar Moldova este doar o piatră mică în mozaicul mare al geopoliticii mari.


Această opinie a fost exprimată într-un comentariu pentru eNews de către politologul Anatol Țăranu, relatează Noi.md.

Potrivit lui, campania electorală se află acum la etapă în care liderii politici sînt implicați în activități extrem de grea și foarte conflictuală de întocmire a listelor de partide, a încheia alianțe și blocuri electorale.

Sarcina de bază a principalilor actori electorali este de a ocupa cele mai profitabile poziții de începere a campaniei electorale.

"Putem spune că politicienii încă se antrenează activ înainte de cursa electorală. Deși primul "sînge" deja s-a vărsat. Primele lansări de materiale compromițătoare în spațiul mediatic au dus la corectarea listelor electorale ale unor partide. Este vorba despre două liste de partid de orientare politică de dreapta. Acest fapt demonstrează o sensibilitate specială a electoratului de dreapta față de aspectele de reputație ale candidaților la funcția de deputat, ceea ce forțează liderii de partid să efectueze o procedura extrem de dureroasă de ajustare a listelor", a spus Anatol Țăranu.


Politologul consideră că starea de spirit a multor alegători se va schimba în funcție de credibilitatea campaniei electorale a unui anumit partid.

Anatol Țăranu a atras atenția asupra faptului că în Joc sînt puse interese monetare uriașe, capacitatea de a controla și în continuare mecanismele tenebre de extragere de venituri fabuloase în favoarea unor cercuri oligarhice înguste și pentru a păstra aceste privilegii, oligarhia va merge la măsuri extreme. Și ținînd cont de faptul că cercurile oligarhice de la Chișinău și Tiraspol au stabilit demult scheme economice paralele comune, conflictul separatist de pe Nistru este o circumstanță agravantă pentru tensiunea politică.

Politologul a mai subliniat că în Moldova, orice politică capătă în cele din urmă o conotație geopolitică.

"Republica Moldova este un stat și o societate blocată iremediabil într-o perioadă de tranziție. Timp de 30 de ani de independență, noi nu am depășit scindarea internă profundă după principiului civilizațional. În deplină concordanță cu paradoxul filosofic al măgarului lui Buridanov, noi batem pasul pe loc, neputînd face o alegere decisivă între modelele de dezvoltare occidentale sau eurasiatice", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?