X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Moldova are multe avantaje în CSI. Declarație

19 mai. 2022,, 16:30   Politică
3757 0

Moldova are multe avantaje, aflîndu-se în cadrul CSI, iar eventuala ieșire a țării noastre din această organizație va atrage doar o serie de consecințe negative pentru republică.

Este opinia politologului Valentin Krîlov, p care acesta și-a exprimat-o pentru eNews, transmite Noi.md.

El a remarcat că ideea retragerii Moldovei din CSI nu este nouă și a fost înaintată de mai multe ori, de regulă, de reprezentanții formațiunilor politice, care sînt considerate unioniste. Dar în orice problemă serioasă, un reprezentant care se respectă al clasei politice trebuie neapărat să-și confкunte ideile și propunerile cu interesele naționale, adică de stat.

Politologul se întreabă: dacă luăm în considerare inițiativa privind oportunitatea ieșirii Moldovei din CSI, ca atare și serios, ce beneficii va primi din aceasta republica noastră, populația ei?

„Eu, de exemplu, nu văd deloc beneficii, avantaje dintr-un astfel de pas politic. Dar pentru mine și nu numai pentru mine, consecințele sale negative sînt destul de evidente: astăzi, sute de mii de concetățeni de-ai noștri lucrează în Rusia. Acum vor trebui să se gîndească la vize pentru a veni în țara în care lucrează și a-și hrăni familiile. Primim gaze naturale, produse petroliere și energie electrică în principal din Rusia. Mai mult, la prețuri care, încă nu demult, puteau fi negociate nu doar din perspectiva de relații de parteneriat, ci și de prietenie”, a spus Valentin Krîlov.


Potrivit acestuia, odată cu ieșirea din CSI, Moldova, de fapt, încetează să mai fie prietenă pentru toate țările Comunității.

"Și iarăși, vînzarea produselor noastre agricole, astăzi, este în mare măsură legată de spațiul CSI. Mai mult, potențialul acestui spațiu pentru exportul produselor moldovenești este foarte mare. Nu există alternativă la el, nu doar astăzi, ci în următoarele decenii nu va exista. Chiar nu ne poate fi util potențialul științific și tehnologic al Comunității? Sau ne-am resemnat cu starea de sărăcie și înapoiere? Sau nu ne mai interesează nici cooperarea culturală în cadrul CSI?" se întreabă retoric politologul.

El a observat că lista de întrebări ar putea fi continuată și cu destule argumente.

„Cît face, de exemplu, problema asigurării integrității teritoriale a Moldovei în cadrul unui stat comun cu Transnistria? Pînă la urmă, nu o putem rezolva fără ajutorul Rusiei, precum și problema retragerii de arme și muniții rusești pe care le-am moștenit de la URSS. Concluzia aici poate fi scurtă: reprezentanții clasei politice a Moldovei, care ocupă funcții publice responsabile, trebuie să treacă de urgență un program de educație politică, să o facă măcar și fără prezență”, a spus Valentin Krîlov.

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?